nieuws

Oud-burgemeester Verver en BING nog steeds in juridisch gevecht

Oud-burgemeester Verver van Schiedam
Oud-burgemeester Verver van Schiedam
Oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam en onderzoeksbureau BING staan nog altijd lijnrecht tegenover elkaar. Dat bleek donderdag tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht.
BING werd in 2011 door de gemeente Schiedam ingeschakeld nadat er op het stadskantoor verhalen rondgingen over een angstcultuur. Verver zou zich daar voor een groot deel schuldig aan hebben gemaakt.
In een rapport werd Verver door BING beschuldigd van machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Verver vond dat BING het onderzoek onzorgvuldig en eenzijdig had uitgevoerd. Ze trad wel af als burgemeester en maar begon een langlopende juridische strijd, want Verver wil ongetwijfeld een riante schadevergoeding van het onderzoeksbureau.
De rechter gaf Verver op belangrijke onderdelen ongelijk, maar eind 2014 oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven dat het BING-onderzoek op veel onderdelen onzorgvuldig was uitgevoerd. Dus zette Verver de juridische strijd voort.

Faillissement


Medio 2016 sprak de rechtbank in Rotterdam het faillissement van Verver uit. Want de oud-burgemeester was in de financiële problemen gekomen na onder meer een ruzie met aannemer Van den Tempel die haar huis aan de BK-laan in Schiedam had verbouwd.
Nu lijkt de kwestie tussen Verver en BING dus met een bodemprocedure tot een eind te komen. De rechter gaat de zaak nog een keer tegen het licht houden en is daarbij niet gebonden aan eerdere uitspraken. Een even tijdrovende als kostbare zaak.
Oud-burgemeester Verver en haar advocaat betoogden donderdag opnieuw dat de werkwijze van BING van geen kant klopte. "Mensen op het stadskantoor konden zich - ook anoniem - bij BING melden om voor het onderzoeksrapport een boekje over de burgemeester open te doen. En verhalen over een angstcultuur hebben ook ons bereikt. Maar dat speelde al veel langer en niet sinds die korte tijd dat Verver burgemeester was."
BING erkende dat er wellicht hier en daar onregelmatigheden in het rapport staan, maar nog altijd staat directeur Werkman volledig achter de conclusie dat Verver zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik en belangenverstrengeling.

Leven verwoest


De emotie zat in het slot van de zaak. Verver suggereerde dat haar leven en dat van haar familie is verwoest door BING. "We zijn de laatste jaren vijf keer gedwongen te verhuizen. Op een Schiedams social mediaforum is de naam Verver op achtduizend pagina's terug te vinden. Zelfs de adressen van mijn zoon en dochter staan er op."
De rechter deed nog een laatste oproep aan Wilma Verver en BING om de zaak alsnog te schikken. Beiden waren onvermurwbaar. "Daar is deze kwestie te principieel voor."
Uitspraak over zes weken op 26 mei. "Maar het kan gezien de berg papier in het dossier ook wat later worden."

Schadevergoeding


En dan speelde er nog een tweede zaak. Want mocht BING de zaak tegen Verver verliezen dan eist de oud-burgemeester dus ongetwijfeld een enorme schadevergoeding.
BING wilde voor dat geval vrijwaring van de gemeente Schiedam, die de opdracht gaf voor het omstreden rapport. Dat zou betekenen dat Schiedam in dat geval de financiële consequenties op zich neemt. Maar daar voelt de gemeente niets voor. Ook Schiedam meent dat BING haar werk niet goed heeft uitgevoerd en zelf moet opdraaien voor de financiële gevolgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl