nieuws

Meisjes en techniek, een lastige combinatie

Meisjes zijn nog altijd zelden te porren voor technische opleidingen en beroepen. Op Havo/VWO kiest 30 procent van de meisjes voor een technische richting. Bij het VMBO is dat maar zes procent.
Juist in de techniek zijn er genoeg banen te vinden. De gemeente Rotterdam hield donderdag Girls Day, om meisjes te stimuleren ook eens te denken aan een minder traditioneel beroep.
Wethouder onderwijs Hugo de Jonge: ”Onbekend maakt onbemind. Wat we moeten doen is meiden veel meer kennis laten maken met techniek. Bij de gemeente werken vrouwen in de ICT, als projectmanager en constructeur. Zij laten vandaag op verschillende plekken in de stad aan scholieren zien hoe mooi hun vak is.”

'Handjes nodig'


De Jonge gaf het startschot voor Girls Day op een bijzondere plek: de voormalige afvalverweking aan de Doklaan, waar het pretpark Speelstad Rotterdam zal verrijzen.
Initiatiefnemer Hennie van der Most: “We zitten te springen om mensen met handjes. Dat wordt echt een groot gebrek: metselaars, lassers, schilders. Ik zou ook willen dat meer meisjes een technische opleiding volgen.”
Binnen zitten leerlingen van de Laurens-Cupertinoschool uit Rotterdam-Hillesluis te knutselen. Het beroep kapper blijkt populair. “Of anders een huis bouwen.” Een klasgenote denkt aan een andere carrière: “Voetballer. En als ik dat niet ga doen, dan misschien iets bouwen.”
Buiten, waar ooit een achtbaan moet staan, zit Elfried Boumans op zijn knieën voegen te dichten. “Alle mensen die hier werken zijn inderdaad mannen. Maar ik heb een keertje samengewerkt met een vrouw. Een timmerman. En die was strenger dan een man…”