LOKAAL

Kinderen timmeren er op los in huttendorpen

Radio Capelle
Radio Capelle © Radio Capelle
Het is de laatste week van de zomervakantie en dat betekent dat op verschillende plekken in de regio kinderen druk in de weer zijn met het opzetten van een Huttendorp. Onder meer in Capelle aan den IJssel en Bleiswijk bouwen dit jaar weer honderden kinderen per dag, met hulp van vrijwilligers, een hut. En dat is niet alles, want de gehele week zit bomvol sport- en spelevenementen.
De kinderen kunnen woensdagochtend bijna niet wachten om het Huttendorp-terrein in Capelle aan den IJssel weer te betreden. Al 22 jaar is het grote grasveld aan de Klarinet het decor van wat kan worden gezien als één van de grootste evenementen in Capelle-Schollevaar. Na het zingen van het speciaal geschreven Huttendorp-lied stormen de kinderen dan ook naar hun hut om er weer een mooie dag van te maken. "Dit is het beste huttendorp ooit!"
Radio Capelle nam een kijkje op het terrein:

Voorbereiding

Dat het evenement ook dit jaar weer tot in de puntjes is voorbereid, is te danken aan de vaste groep bestuurders die het Huttendorp al zo'n tien jaar vrijwillig organiseert. Ook voor die tijd werden er al hutten gebouwd in Schollevaar, maar de passie en liefde waarmee deze groep te werk gaat heeft ervoor gezorgd dat het evenement niet meer weg te denken is uit de wijk.
Maar daar moet je wel wat voor over hebben. De voorbereiding voor 'een weekje hutten bouwen' is namelijk niet in een paar weken geregeld. "Na een hele week hutten bouwen nemen we eventjes twee maanden rust om daarna weer bij elkaar te komen", zegt Erwin Mostert, voorzitter van het bestuur, tegen Radio Capelle. "We bespreken dan vast welke dingen er geregeld moeten worden, want in februari moeten we alweer hard aan de slag voor de volgende editie."
Zo moeten er vergunningen worden geregeld, wordt er druk gezocht naar sponsoren en moet er natuurlijk ook weer een programma, mét bijhorend thema, worden bedacht.
Erwin Mostert
Erwin Mostert © Radio Capelle/Rijnmond

Vrijwilligers

Toch is niet alleen een goede voorbereiding belangrijk voor het evenement. Want om zoveel kinderen veilig te kunnen laten bouwen is er ook begeleiding van vrijwilligers nodig. Voorheen bleek het nog wel eens lastig om genoeg mensen te vinden, maar daar lijkt de laatste jaren verandering in te zijn gekomen.
"Een aantal jaar geleden hebben we de ouders bij aanmelding van hun kind verplicht gesteld om een dagdeel te komen helpen. Dat bleek een gouden zet, want sindsdien hebben we feitelijk geen gebrek meer aan vrijwilligers", zegt Mostert. "Het mooie is ook dat ouders zo met eigen ogen kunnen zien hoe hun kids genieten van het Huttendorp."
De kinderen bouwen de mooiste creaties
De kinderen bouwen de mooiste creaties © Radio Capelle/Rijnmond

Blijven plakken

Dat kinderen genieten van het evenement blijkt wel uit de vele blije gezichten op het veld. Maar ook uit het aantal jonge vrijwilligers dat zich aan de organisatie bindt. Veel van hen deden vroeger mee als kind, maar zijn daarna blijven plakken.
Met hun ervaring als oud-deelnemer ziet de organisatie in hen een waardevolle versterking: "We proberen deze kinderen te behouden door ze te motiveren om bij ons terug te keren. Zo sturen we kinderen die volgend jaar te oud zijn voor deelname bijvoorbeeld in maart en april al een mailtje om te vragen of zij de volgende editie willen helpen als assistent. Na een jaar worden zij dan junior-vrijwilliger en sommigen blijven zelfs zo lang dat ze opeens volwassen zijn en uitgroeien tot senior-vrijwilliger", geeft Mostert aan.
Huttendorp
Huttendorp © Radio Capelle/Rijnmond

Special Event

Naast de vele activiteiten op het Huttendorp-terrein is er ook naast het veld een heleboel te beleven. Zo is er net als elk jaar ook weer een Special Event. Via een opgebouwde kabelbaan kunnen de kinderen dit jaar zo’n 150 meter lang tokkelen over de nabijgelegen vijver. De kinderen zijn daarnaast niet alleen boven het water, maar ook in het water te vinden. Want terwijl er wordt getokkeld, wordt er ook volop gekanood.

Bleiswijk

Ook in Bleiswijk is het Huttendorp een traditie die al decennia teruggaat. Ruim veertig jaar geleden waren het drie politieagenten die het evenement op poten zetten, om de jeugd van de straat te houden. Dat sloeg zo aan, dat er op de piek wel vijfhonderd kinderen meededen. Dit jaar zijn zo'n tweehonderd kinderen aanwezig.
"Het draait alleen maar om de kinderen. Zij moeten het leuk hebben", zegt een van de vrijwilligers. Naast het bouwen van hutten zijn er ook nog andere activiteiten, zoals survivallen, knutselen en bloemschikken. "Iedereen moet hier naartoe komen. Het is gewoon leuk."
Dit is een samenwerking met onze mediapartners Radio Capelle en RTV Lansingerland.