ZOMERVAKANTIE

Een extra dag out-of-office, een cocktail, je vakantiebril: vijf tips voor verlengd vakantiegevoel

© Rijnmond
Je komt opgeladen terug van vakantie en binnen de kortste keren verval je weer in de sleur van voor je vakantie. Dezelfde stress, dezelfde collega’s en dezelfde deadlines. En weg is het uitgeruste gevoel. Hoe kun je wat langer nagenieten van je vrije dagen? Radio Rijnmond vroeg het coach Joanna Uiterwijk.

1. Stel nog één extra dag je out-of-office reply in

Om niet meteen om te komen van de stress, is het een handig trucje om je out-of-office reply op je eerste werkdag nog aan te laten staan, zegt Uiterwijk. "Veel mensen staan meteen weer in de stressstand als ze een enorme mailbox moeten wegwerken."
"Om daar nog wat extra tijd voor te kopen, kun je je out-of-office reply een dag extra aan laten staan. Dan verwachten mensen minder snel een antwoord en kun jij een dagje extra je mails wegwerken, zonder dat je meteen weer op volle kracht aan het werk bent."

2. Accepteer dat je weer terug bent (en dat het leven soms een sleur is)

Langer dan een paar dagen het échte vakantiegevoel vasthouden lukt niet. Het is een utopie om dat wel te willen, zegt Uiterwijk. Dus accepteer waar je bent. Je bent op je werk en dat is de situatie voor de komende tijd. Je wordt er alleen maar ongelukkiger van om terug te verlangen naar je vakantie.
Accepteer ook dat het leven van tijd tot tijd sleur is. "Wij ervaren nou eenmaal veel in ons leven als sleur. Zelfs de gelukkigen die zoveel geld hebben dat ze niet hoeven werken, ervaren het niets hoeven doen als sleur, is mijn ervaring als coach." Het hoort een beetje bij het leven, vindt Uiterwijk.

3. Zet je vakantiebril ook op als je naar je collega's kijkt

Op vakantie sta je automatisch in een nieuwsgierige, verwonderende stand, omdat alles nieuw is, zegt Uiterwijk. "Als je op een plek loopt die je niet kent, heb je een verwonderende bril op. Bij collega's hebben we die verwondering minder. Zeker als we al wat langer op een plek werken en allerlei ideeën over collega's hebben. Probeer wel een keer met een verwonderende blik naar je collega's te kijken."

4. Maak thuis eens een (alcoholvrije) cocktail

Het vakantiegevoel kun je zelf deels ook oproepen als je thuis op de bank zit. Maak bijvoorbeeld zelf een (alcoholvrije) cocktail. "Pak een longdrinkglas, stop er wat ijs in. Zet dat muziekje wat je zo leuk vindt aan. Eet of drink thuis wat jou zo goed deed voelen op vakantie."

5. Onderneem leuke activiteiten in je omgeving in je vrije tijd

In Nederland zijn óók leuke terrassen, Rotterdam heeft óók leuke musea. "Veel mensen gaan alleen naar musea als ze op vakantie zijn. Maar dat kan ook gewoon in Nederland. Het Depot van Boijmans is sinds kort open, en dat is echt prachtig. Je kunt hier ook allerlei leuke activiteiten ondernemen, waar je van ontspant."
BONUSTIP: Is het slimmer om één lange vakantie te houden, of meerdere korte vakanties? Uiterwijk: "Als je op vakantie gaat, probeer daar dan ook echt te zijn met je hoofd. Veel mensen hebben een paar dagen nodig om in de vakantiemodus te komen en te ontspannen, dan zijn korte vakanties minder voordelig dan lange vakanties.