WONEN

Al veertig jaar wonen deze Rotterdammers samen in hun eigen woongemeenschap: 'We krijgen steeds meer aanmeldingen'

Bewoners op het terras van de bar & in het kader een huis van de woongemeenschap
Bewoners op het terras van de bar & in het kader een huis van de woongemeenschap © Rijnmond
Hangmatten en picknicktafels tussen de appelbomen, een moestuin en veel schaduwrijke zitjes. Centraal Wonen is een bijzonder groene woongemeenschap in de Rotterdamse wijk Zevenkamp. "In deze tijd van woningnood kloppen ook hier steeds meer mensen aan. Maar we moeten regelmatig woningzoekers teleurstellen. Het moet je wel écht liggen."
Een avondje doorzakken in het gezamenlijke café, de handen uit de mouwen steken in de moestuin of samen eten. Al veertig jaar wonen en leven buren hier mét elkaar.
Op vrijdagavond is het een zoete inval in het gemeenschappelijke café van de woongroep. Twintiger Eva Luyben heeft bardienst en is druk met het schenken van jonge jenever en een wijntje. "Neem je er zelf ook een", zegt een medebewoner aan de bar. Even later drinkt hij z'n drankje met een groepje bewoners op het terras. "Het is hier een klein dorp in Rotterdam. Buren kennen elkaar hier echt", vertelt Karel Slot. De 73-jarige Rotterdammer woont er al sinds de beginjaren van de woongemeenschap. "Je hebt hier veel leuke gezellige contacten op loopafstand en je woont op een mooie plek met de natuur in de buurt."
Neem een kijkje bij Centraal Wonen in Zevenkamp:
Op bezoek bij een woongemeenschap
De woongemeenschap bestaat uit 60 huizen (zowel sociaal als vrije sector) met 8 gemeenschappelijke ruimtes zoals een café, een moestuin, een klushok, een filmzaal en een yogaruimte. De bewoners steken hun handen uit de mouwen om hier allerlei activiteiten te organiseren. In de woongroep wonen gezinnen, jongeren en ouderen. "Als je binnen wilt zitten met de gordijnen dicht, is dit niets voor jou."
Bewoners in de moestuin
Bewoners in de moestuin © Rijnmond

'Ik ken alle namen van mijn zestig buren'

In de wijk komen ook steeds meer twintigers en dertigers wonen. Ook Rotterdammers die zelf zijn opgegroeid in de woongroep. Zoals de 32-jarige Louise die na tien jaar in de stad te hebben gewoond toch weer terug is. "In de stad ben je best anoniem en ken je je buren niet zo goed. Dat is hier gewoon heel erg anders." Ze is erg blij dat ze deze keuze gemaakt heeft. "Het is heel erg uniek om met elkaar leuke dingen te doen, buiten te zitten en in de natuur te zijn."
Joyce Diks woont al haar hele leven in de woongemeenschap en voedt er nu ook haar eigen kinderen op. "Ik vind het fijn dat ik ze net zo'n jeugd kan geven als die van mij." Natuurlijk kun je met de ene bewoner beter opschieten dan met de ander, maar problemen zijn er zelden.
Voor de 29-jarige Eva Luyben is het contact met de buren echt belangrijk. "In Nederland kennen veel mensen hun buren niet. Dat kan ik mij helemaal niet voorstellen. Ik vind het fijn om ze allemaal bij naam te kennen." Ze vindt het niet beklemmend om zoveel contact te hebben met de buren. "Ik vind het fijn dat er altijd wel iemand voor je klaar staat en dat ik dat ook voor iemand anders kan doen."
Louise in de tuin voor haar woning
Louise in de tuin voor haar woning © Rijnmond
De bewoners van Centraal Wonen mogen van woningcorporatie Vestia zelf bepalen wie er in de wijk komt wonen. Er is geen wachtlijst op basis van inschrijftijd. Als er een woning vrij komt, wordt er gekeken wie op dat moment de meest passende kandidaat is. Bewoner van het eerste uur Karel Slot geeft nieuwe potentiële bewoners om de twee maanden een rondleiding.
Er is steeds meer interesse voor de woongroep in deze tijd van woningnood, merkt hij. Maar makkelijk is het niet om je aan te sluiten. "We proberen echt te polsen of mensen het leuk vinden om mee te doen of dat ze alleen woonruimte zoeken." Een commissie kiest uiteindelijk wie de gelukkige nieuwe bewoner is. Het karakter van de wijk gaat weg als bewoners hun gordijnen dicht doen en zich niet mengen in het sociale leven. Daarom is het belangrijk om selectief te zijn, legt Slot uit. "We vinden het ook leuk als kandidaat-bewoners hun gezicht af en toe al laten zien bij activiteiten."
Samen eten in de tuin | Foto:
Samen eten in de tuin

Vestia was van plan om huizen te verkopen

Een aantal jaar geleden hebben de bewoners nog moeten vechten voor hun huizen. Door fraude en risicovolle beleggingen zat woningcorporatie Vestia in de financiële problemen. Om geld in het laatje te brengen, was Vestia van plan om leegkomende huizen te verkopen. Dat leidde tot fel protest bij de bewoners van Centraal Wonen. Bij verkoop zouden de bewoners niet langer kunnen meebeslissen wie er naast hen komt wonen. Uiteindelijk besloot de corporatie de woningen niet van de hand te doen.

40-jarig jubileum

Deze week is het feest en zijn er festiviteiten voor het 40-jarige jubileum van woongemeenschap Centraal Wonen Zevenkamp. Op vrijdag 26 augustus is er een open podium en op zaterdag 27 augustus een eindfeest. Deze festiviteiten zijn voor iedereen toegankelijk.
Bewoner Karel Slot op zijn terras
Bewoner Karel Slot op zijn terras © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl