GELUIDSOVERLAST

Brassbands, geluidsoverlast en rake klappen: Oud-IJsselmonde is klaar met muziek onder Van Brienenoordbrug

TeameXplosion oefent onder de Van Brienenoordbrug
TeameXplosion oefent onder de Van Brienenoordbrug © Rijnmond
Het geluid van de trommels en trompetten klinkt geweldig onder de Van Brienenoordbrug. Het brugdeel werkt als een prachtige klankkast als TeameXplosion vol energie speelt. In Oud-IJsselmonde aan de andere kant van de Nieuwe Maas ervaren sommige bewoners de soms vier uur durende sessies heel anders. Meerdere bewoners bellen elke dag de politie omdat ze de muziek zat zijn. Een mini-rel in een notendop.
Woensdagavond, 19:00 uur. Een tiental auto’s staat op de Schaardijk in de Rotterdamse Esch onder de Van Brienenoordbrug geparkeerd. Er naast staan bijna net zoveel muzikanten met trommels en trompetten. Ze oefenen naar hartenlust. Onlangs speelde de mannen op het zomercarnaval. Dit weekeinde moeten ze het publiek vermaken op LatinVillage in Spaarnwoude. Ze oefenen daarom diverse stijlen: merenque, salsa en soca. Maar volgende week gaan ze weer op een andere Caribische toer.
“Het is altijd droog en de akoestiek is een mooie bijkomstigheid”, zegt Daveson, de voorman van TeameXplosion. De band maakt al vijftien jaar muziek in Rotterdam en de omliggende regio. “Maar we staan hier ook omdat we zo ver mogelijk van woningen willen spelen.”
Trommelen onder de Van Brienenoordbrug
In Oud-IJsselmonde, ruim 900 meter hemelsbreed van de Schaardijk, zijn de ervaringen heel anders. Deze avond staat er een redelijk windje. Af en toe hoor je de klanken van TeameXplosion boven de wind uitkomen.
“Maar kom hier niet als het windstil is en 30 graden. Dan gaan die trommels dwars door je gesprek op het balkon”, zegt een buurtbewoner. “En hoe hoger je in de flats komt, hoe meer je hoort”, vult een ander aan. “Die trommels? Best mooi hoor,” reageert een andere buurtbewoner.
“Er zijn meerdere mensen die bijna elke avond de politie bellen. Het is gewoon niet te doen”, zegt de belangrijke klaagster. Ze wil anoniem blijven omdat de zaak inmiddels hoog is opgelopen.

Al twee jaar

Volgens haar speelt het probleem al twee jaar. De vrouw woont met haar partner in de woonwijk onderaan de Oostdijk in Oud-IJsselmonde. Al ze met haar partner op het balkon zit, hoort ze het trommelen. "Mijn partner heeft ms en heeft last van dat trommelen. Kijk, als het nou even zou zijn was het niet zo'n probleem, maar het is uren aaneen. Op woensdag tussen zes en tien uur 's avonds. Zaterdag en zondag beginnen ze om half vier 's middags tot een uur of acht. Dat trekken we niet."
Vorig jaar schakelde ze voor het eerst de politie in. Dat hielp wel. "De trommelaars hebben we een tijdje niet gehoord, maar inmiddels zijn ze weer terug. We hebben uiteraard de politie gebeld, maar die zegt dat het meevalt. Tot 22:00 uur mogen ze muziek maken, zeggen ze dan. Als het maar niet tot overlast leidt, is mijn oordeel."

'Dom, ik was te opgefokt'

De vrouw was twee weken geleden ten einde raad. Toen is ze naar overkant van het water gereden. Dat had ze beter niet kunnen doen, zegt ze nu. "Dom. Ik was te opgefokt. Toen ik iets vroeg, bleven ze gewoon doorspelen. Ik liep vervolgens op een van hen af, misschien iets te dreigend. Die gaf mij een stomp. Toen pakte ik een busje hairspray. Dat heb ik altijd bij me vanwege een lichamelijke aandoening. Ik was bang en wilde hem van me afhouden."
Het sprayen had een averechts effect. Ze zegt te zijn gespuugd, geschopt en geslagen. "In het ziekenhuis is vastgesteld dat ik een hersenschudding en drie gebroken ribben had. En ik sluit niet uit dat ik vanwege dat spugen ook nog corona heb gekregen."
De voorman van de muziekband, Daveson, weet niets over over de klachten die aan de andere kant van de rivier spelen. “Dat wist ik niet. Maar wij spelen hier niet alleen. Er zijn nog twee andere groepen die hier ook oefenen. Als er elke avond muziek wordt gemaakt, dan kan ik mij voorstellen dat de mensen aan de overkant dat merken.”
Van het incident van begin augustus, weet hij niets. Een andere muzikant heeft er van gehoord. “Die vrouw heeft toen muzikanten aangevallen. Zou die vrouw zijn aangevallen? Als man ben je toch wel slim genoeg om dat niet te doen?”

Aangifte bij politie

De vrouw uit Oud-IJsselmonde heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Die buigt zich verder over het incident. Ook overlegt de politie met de gemeente over hoe het maken van muziek onder de Van Brienenoordbrug op deze manier kan blijven doorgaan.
Daveson zou graag een oefenlocatie willen hebben. “Een locatie die ook voortdurend beschikbaar is en niet zoals veel podia, na twee of drie jaar weer sluit. De huidige beschikbare zalen zijn niet goedkoop. Voor sommige betaal je 60 euro per uur. Dat kunnen wij niet betalen.”
Ook de politiek is in de kwestie gedoken. Dat gebeurde nadat de schoonmoeder van klaagster haar verhaal deed bij de wijkraad Groot- en Oud-IJsselmonde.

Vragen van gemeenteraad

PvdA'er Johan Verbeek hoorde het verhaal aan. "Ik snap dat niet iedere bewoner dat trommelen fijn vindt. Die muzikanten snappen toch ook wel dat er mensen in de omgeving wonen en dat die mogelijk gaan reageren. Waarom is er voor die muzikanten geen oefenplek?", zegt de oud-politieman. Hij bracht de zaak naar de Coolsingel, waar raadslid Co Engberts inmiddels vragen aan het college stelde. Misschien staat in de antwoorden ook een oplossing voor het probleem.
UPDATE: De culturele instelling SKVR in Rotterdam gaat in gesprek met de brassbands die elke avond oefenen onder de Van Brienenoordbrug. “We willen graag een deel van de oplossing zijn”, laat teamleider Han Slinger van de SKVR weten. Bij de stichting oefent al één brassband in het kunstcentrum aan de Hillevliet. En er is dus ruimte voor meer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl