ZOMER

Kickboksen, schaken en Spaans leren: Djeily (11) en Naiany (10) doen mee aan de Rotterdamse zomerschool

Djeily en Najany gaan naar Rotterdamse zomerschool
Djeily en Najany gaan naar Rotterdamse zomerschool © Rijnmond
Het is doodstil in een klaslokaal op de Finlandiaschool in Rotterdam-West. Niet omdat het vakantie is, maar omdat er keihard denkwerk wordt verricht. Djeily (11) en Naiany (10) zitten aan een tafel en ze spelen een potje schaken, net als andere leerlingen. Ze doen mee aan de Zomercampus 010. Op vakantie gaan zit er niet in voor deze kinderen. Ze blijven thuis, maar zitten niet zoals sommige kinderen de hele vakantie op de bank.
Djeily zit voorovergebogen met zijn kin bijna op tafel, zo geconcentreerd kijkt hij naar de stukken. Aan een andere tafel is het niet minder spannend. Daar speelt Naiany tegen een ander meisje, ze heeft nog maar een paar stukken over. Dan gebeurt er opeens iets bij Djeily wat hij niet verwacht, zijn paard wordt geslagen. Hij veert op door de teleurstelling, maar accepteert in stilte zijn verlies.
Een week voordat de scholen weer beginnen start het programma Zomercampus010. Het is voor basisschoolleerlingen van groep 3 tot en met groep 8. In een week tijd krijgen leerlingen vijftien verschillende workshops variërend van sport tot taal en clinics over natuur en cultuur.

Geen Engeland of Spanje

Als de school weer begint gaat Djeily naar groep 8. Als hij terugkijkt op zijn zomer vertelt hij over de dagen dat hij naar het strand ging. Hoogtepunt van zijn vakantie? Een bezoek aan de McDonalds. “Ik dacht dat we op vakantie gingen, maar de tickets waren te duur. Ik had wel naar Engeland of Spanje willen gaan.” De afgelopen zomers bleef Djeily ook thuis.
Djeily (10)
Djeily (10) © Tenny Tenzer
Het leukste aan de vakantie was een bezoek aan de McDonalds
Djeily (11)
Ook Naiany ging niet op vakantie deze zomer. “Ik ben naar het strand en zwembad gegaan. We hebben ook gebarbecued.” Als gevraagd wordt naar wat ze de afgelopen week gedaan heeft op Zomercampus010, zegt ze: “Kickboksen, basketballen, boetseren, Spaans geleerd, sporten en schaken.” En de week is dan nog niet eens voorbij.
Naiany (10)
Naiany (10) © Tenny Tenzer

Ontdekkingstocht naar wat je leuk vindt

De laatste week voor de lessen weer beginnen krijgen Naiany en Djeily samen met 75 andere kinderen van groep drie tot acht op basisschool Finlandia verschillende workshops op Zomercampus 010. Shanayla Abdoel is locatieleider. Zoals alle medewerkers is ze te herkennen aan een groen shirt. “Het idee achter de workshops is dat de kinderen in aanraking komen met verschillende activiteiten zodat ze kunnen ontdekken wat ze zelf leuk vinden.”
In een ochtend krijgen de kinderen drie workshops. Het is een combinatie van bewegen en creativiteit. “We willen dat de kinderen een geweldig week hebben. Voor sommige kinderen is het vanzelfsprekend dat ze een geweldige vakantie hebben. Maar sommige kinderen zitten ook de hele vakantie thuis op de bank. Wij bieden de kans voor die kinderen om in deze week hele leuke dingen te doen.”
Voor sommige kinderen is het vanzelfsprekend dat ze een geweldige vakantie hebben. Maar sommige zitten de hele vakantie thuis op de bank
Shanayla Abdoel - leider Zomercampus 010
Voor Naiany is het leukst wat ze deze week gedaan heeft het kleien. “Ik mocht zelf iets bedenken. Daarna geverfd en mee naar huis genomen en dat ligt nu op mijn kamer. Als ik ernaar kijk, kan ik terugdenken aan de zomercampus.
Kickboksen, schaken en Spaans leren: dit doen Djeily (11) en Naiany (10) op Zomercampus010
Djeily staart naar een bord in de klas waarop staat ‘Opgeven kan iedereen, doorzetten is voor winnaars’. Hij ziet zichzelf als een doorzetter. “Toen we een keer gingen kickboksen moesten we vier rondjes rennen. Bij het derde rondje kon ik niet meer. Toen ben ik toch doorgegaan en heb het vierde rondje ook gehaald. Soms lijkt iets saai, maar als ik het probeer dan is het meteen leuk. Dat heb ik ook bij de activiteiten van Zomercampus010.”
Locatieleider Shanayla haakt in op het verhaal van Djeily. “Ik vond het leuk om te zien hoe verbaasd kinderen kunnen zijn over wat ze zelf kunnen. Daar leer ik ook van. Ik ben er daarom van overtuigd dat elk kind een kans verdient, ongeacht waar je vandaan komt.”