LOKAAL

Met deze 'bat-detector' kun je vleermuizen opsporen in het bos

De Bat-detector
De Bat-detector © Radio Capelle
"Het hele bos zit vol met vleermuizen, alleen de mensen kijken vaak niet goed". Dat zegt Ruud Sterk, voorzitter van Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel. Gewapend met een bat-detector struint hij woensdagavond met een groep liefhebbers het Capelse Schollebos af, op zoek naar vleermuizen. Na twee jaar is deze vleermuizenexcursie terug van weggeweest.
Het begint net te schemeren als voorzitter Sterk aankomt bij de verzamelplaats in het Schollebos. En dat is niet voor niets, want vleermuizen vliegen pas uit als het donker is. Iets wat de 25 deelnemers aan de excursie deze avond hopelijk ook gaan zien.
Uitleg vleermuizenexcursie
Uitleg vleermuizenexcursie © Radio Capelle

Bat-detector

Maar om ze te kunnen vinden heb je meer dan alleen goede ogen en een zaklamp nodig. Daarom heeft Sterk een speciaal apparaat bij zich, een zogenaamde bat-detector. Met het apparaat kunnen de ultrasone geluidsgolven die vleermuizen met hun bek maken, worden vertaald naar geluiden die mensen wél kunnen horen. "Elke vleermuis heeft zijn eigen frequentie, zodat je ook de soort kunt vaststellen", zegt Sterk tegen Radio Capelle.
Na een kwartier lopen is het al raak en stromen de eerste geluidsgolven binnen op de bat-detector. Aan de klikkende klanken kan Sterk horen dat het hier gaat om een dwergvleermuis, maar dat is niet de enige soort die voorkomt in het bos. Zo worden soorten als de laatvlieger, ruige dwergvleermuis, de rosvleermuis en de watervleermuis ook vaak gespot. Exacte cijfers over de populatie heeft Stichting Natuurvrienden niet.
Elke vleermuis heeft zijn eigen frequentie, zodat je ook de soort kunt vaststellen
Ruud Sterk, voorzitter Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel

Nuttig

Volgens Sterk hoeven mensen niet bang te zijn voor vleermuizen. Zo wordt er vaak onterecht gedacht aan vampiers of hondsdolheid, terwijl beide fenomenen in Nederland niet voor komen, stelt hij. Alle negentien vleermuissoorten die in Nederland voorkomen zijn namelijk insecteneters en meldingen van hondsdolheid zijn er ook niet in ons land.
Met de excursie hoopt Sterk de mensen juist bewust te maken van hoe nuttig vleermuizen zijn. "Eén zo'n dwergvleermuis vreet in een nacht gemiddeld duizend muggen op, daar moet je juist blij mee zijn", zegt hij.
Radio Capelle liep een stukje mee met de excursie:

Volgende excursie

De eerstvolgende excursie vindt officieel pas volgend jaar plaats. Toch is er voor belangstellenden die dit jaar nog een vleermuis willen zien hoop, want vanwege het grote succes overweegt de stichting om ook volgende week weer een tocht te organiseren.
Dit is een bericht van onze mediapartner Radio Capelle.