DRUGSHANDEL

44-jarige Schiedammer en planner voor ECT verdacht van grootschalige drugshandel en corruptie

De politie op zoek naar uithalers op de ECT-terminal.
De politie op zoek naar uithalers op de ECT-terminal. © MediaTV
Een voormalig werknemer van containeroverslagbedrijf ECT wordt verdacht van grootschalige drugshandel. Hij zou betrokken zijn geweest bij vier drugstransporten met in totaal drieduizend kilo cocaïne.
De 44-jarige Schiedammer werkte als planner op de Delta Terminal van ECT op de Maasvlakte. Hij zou via zijn werkcomputer containers met drugs hebben verplaatst naar een specifieke plek, zodat zogeheten uithalers wisten waar zij de cocaïne konden vinden.
De man wordt behalve van drugshandel ook verdacht van corruptie. Hij moest donderdag voor het eerst voor de rechter in Rotterdam verschijnen tijdens een korte zitting. Tot dusver heeft hij geweigerd om een verklaring af te leggen.
Het onderzoek loopt nog en mogelijk wordt het aantal transporten waaraan de ECT'er wordt gekoppeld nog uitgebreid. Ook zal hij voor computervredebreuk en witwassen worden vervolgd. Het is niet bekend om welk bedrag het gaat als het OM spreekt over omkoping.

Broer overleden

Zijn advocaat Marcel van Gessel vroeg de rechter zijn cliënt voorlopig naar huis te sturen, vanwege dringende persoonlijke redenen. "Zijn oudste broer is pas overleden en in Kaapverdië begraven. Het is een hechte familie en een hechte gemeenschap en cliënt wordt erg gemist. Hij wil ook graag naar zijn kinderen die nog niet weten dat hun vader in de cel zit."
De Rotterdamse rechter wees het verzoek af: de man blijft in ieder geval tot de volgende zitting op 10 november vastzitten.
Het draait onder meer om de invoer van 954 kilo cocaïne op 12 mei van dit jaar. Voor die zaak stond donderdag een 25-jarige man uit Capelle aan den IJssel terecht. Hij zou hebben behoord tot een groep van vijf uithalers.
De mannen waren door de douane gesignaleerd op het ECT-terrein. In een 'Trojaanse container' zijn slaapzakken, powerbanks, voedsel, een uitschuifbare trap en zagen gevonden. De politie gaat er vanuit dat het vijftal in de container heeft geslapen, tot het moment dat zij de drugs uit een andere container moesten halen.
Een sleepspoor leidde naar een container met drie sporttassen bovenop een lading koekjes. De inhoud: 62 kg cocaïne. Het spoor naar een andere container bracht de douane ogenschijnlijk slechts naar een partij hout.
Nadat deze container bij de geadresseerde, een bedrijf in Roosendaal, was gebracht en nader werd geïnspecteerd, leverde dat een verrassende vondst op: achter het hout bleken tientallen sporttassen verscholen met in totaal nog eens 892 kg cocaïne. Justitie denkt dat de aangetroffen zagen bestemd waren om de tassen te 'bevrijden'.

Zwarte sporttassen

De Capelse verdachte beriep zich donderdag op zijn zwijgrecht. Volgens advocaat Strak staat het niet vast dat die groep van vijf mannen bij dit transport hoorden. "Het is daar bij ECT altijd een drukte van jewelste." En al die zwarte sporttassen, hoorden die wel bij elkaar? "Als u wel eens naar een sportschool gaat, dan ziet u dat al die tassen op elkaar lijken."
Volgens de advocaat zouden de drie maanden cel die zijn cliënt nu vastzit voldoende moeten zijn. In zijn ogen is alleen bewezen dat hij onbevoegd op het haventerrein was. "De link met drugs is niet komen vast te staan."
De advocaat verwees daarbij naar een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag waarbij aan uithalers een taakstraf werd opgelegd. Volgens het hof was er geen bewijs dat zij drugs wilden meenemen. Eerder had de Rotterdamse rechtbank nog gesteld dat de aanwezigheid op het haventerrein al voldoende was om een relatie met drugshandel te leggen.
In deze concrete zaak van 954 kg cocaïne vindt het OM dat vaststaat dat de verdachte te maken hadden met de gevulde sporttassen. De eis: twee jaar cel. De rechter doet op 1 september uitspraak.
Van de groep van vijf uithalers is nog een tweede man ter plaatse aangehouden, zijn zaak wordt later behandeld. De drie anderen zijn niet getraceerd.