VOGELGRIEP

Verslagenheid bij stadsboerderij Vlaardingen na ruiming 137 dieren: 'Het is heel snel gegaan'

Stadsboerderij Holywood
Stadsboerderij Holywood © Rijnmond
Het is een dag na de ruiming van 137 kippen, kalkoenen en kwartels op stadsboerderij Holywood als gevolg van vogelgriep. Dat laat zijn sporen na in Vlaardingen, waar beheerder Sanne Quartel en verzorger Luka Koevermans nog niet helemaal beseffen wat er de afgelopen dagen allemaal is gebeurd. Twee kinderboerderijen in Maassluis en Schiedam zijn inmiddels uit voorzorg gesloten.
"Het is eigenlijk alles wat we hadden, op de volièrevogels na", sombert Luka. Het ging de afgelopen dagen razendsnel. Nadat de kippen minder aten en dat even later ook gold voor de kalkoenen, gingen de alarmbellen rinkelen. "Ze werden heel zwak, gingen op een gegeven moment liggen en zijn vrij snel overleden. Dat was wel het moment dat we dachten: dit gaat niet goed. En we dachten natuurlijk ook gelijk: dit moeten we melden."
De vogelgriep heeft toegeslagen op stadsboerderij Holywood in Vlaardingen
De vogelgriep heeft toegeslagen op stadsboerderij Holywood in Vlaardingen © Nathan van der Horst
Dinsdag kwam de dierenarts naar de stadsboerderij om de dieren te onderzoeken, woensdagmiddag volgde de onheilspellende conclusie: vogelgriep. In opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moesten de kippen, kalkoenen en kwartels worden geruimd om verdere verspreiding te voorkomen. Twee uur na het doodvonnis werden de dieren door een bedrijf gevangen en met CO2-gas in slaap gebracht. "Het is echt heel snel gegaan", zegt beheerder Sanne. "Het heeft een behoorlijke impact gehad."
Beheerder Sanne en verzorger Luka kunnen het nog niet bevatten: de vogelgriep sloeg hard toe op stadsboerderij Vlaardingen

Stilte in stallen

Luka kwam donderdag met gemengde gevoelens naar de stadsboerderij. "Je wilt er ook voor de andere beesten zijn, maar het is niet leuk dat ik hier vanochtend kom, een rondje loop en zie dat alle stallen waar de kippen zaten leeg zijn. Je hoort de hanen niet meer en ook in de stallen van de parelhoenders is het stil."
Ook Quartel moet alles wat er in de afgelopen dagen is gebeurd nog verwerken, al haalt ze tegelijkertijd steun uit alle berichten die ze krijgt. "Als je ze nu niet opruimt, gaan ze waarschijnlijk dood aan de vogelgriep. Zo wordt ze waarschijnlijk een lijdensweg bespaard. Je moet het accepteren en een plekje geven. We zijn heel blij dat iedereen zo met ons meeleeft. We hebben heel veel lieve reacties gekregen. Dat doet ons allemaal goed."

Kinderboerderijen in Schiedam en Maassluis gesloten

Vanwege de vogelgriep op de stadsboerderij in Vlaardingen zijn dierenhoek 't Sparretje in Maassluis en kinderboerderij 't Hoefblad in Schiedam uit voorzorg gesloten. Omdat er geen besmetting is, hoeven de vogels in Schiedam niet te worden geruimd. Zij zijn opgehokt.
"Liever zo dan dat ze er niet meer zijn", zegt Denise van Lieshout, beheerder van kinderboerderij 't Hoefblad. "Het is echt je grootste nachtmerrie als je kippen hebt en er vogelgriep uitbreekt. Je kunt je gewoon niet voorstellen hoeveel verdriet dat geeft. We doen er alles aan wat in onze macht ligt om ervoor te zorgen dat ons dat leed bespaart blijft."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze mediapartner SCHIE.