ROTTERDAM

Leefbaar Rotterdam wil dat zwemmen in Coolhaven veilig kan: 'Kijken naar wat wel mogelijk is'

De Coolhaven met uitzicht op Little C
De Coolhaven met uitzicht op Little C © Rijnmond
Er moet meer gebeuren om de veiligheid van zwemmers in de Coolhaven te garanderen, zegt Leefbaar Rotterdam. De partij wijst erop dat het nieuwe, drukbezochte Tuschinskipark en de voorzieningen rondom uitnodigen om een duik te nemen. Veel mensen doen dat op warme dagen dan ook, maar vanwege de nabijheid van sluizen en de aanwezige binnenvaart is dat verboden.
"Mijn hart breekt als ik zie hoeveel mensen daar in hun zwembroekjes zitten met dit snikhete weer en niet het water in mogen", reageert raadslid Vanessa Bruin. "Het zou toch wel heel fijn zijn dat, zeker wanneer je zo stedelijk woont, je ook even in het water kunt plonzen. Het is al zo warm in de stad. We willen kijken naar wat er mogelijk is, zeker omdat de bewoners zeggen: wij zíen mogelijkheden."

Boete van 150 euro

Vorige week werden nog tientallen zwemmers uit het water gehaald door handhavers. Zij werden gewezen op het verbod en riskeren een boete van 150 euro. En dat is, zeker gezien de manier waarop het Tuschinskipark is aangelegd, eigenlijk best gek, stelt Bruin.
"Je wordt lekker gemaakt met water voor je neus en trappetjes en grasveldjes waar je lekker kunt zitten. Het is net als met het Vroesenpark: de meeste mensen wonen er in de hoogte en hebben geen tuin. Dan ga je lekker in het park zitten. Bij de Coolhaven ga je lekker aan het water zitten."
Het nieuwe parkje bij de Coolhaven wordt druk bezocht
Het nieuwe parkje bij de Coolhaven wordt druk bezocht © Rijnmond

Grensmarkering

Leefbaar vindt het beter om een lifeguard neer te zetten en lijnen in het water te leggen, zodat er geen onveilige situaties meer ontstaan. "Dat stelden de bewoners zelf voor. Toezicht is ook een optie, maar kan prijzig zijn. Veiligheid staat natuurlijk voorop, maar je moet altijd kijken naar wat wel kan."
De partij heeft schriftelijke vragen gesteld.