MUZIEK

Van upcoming tot een voormalig profbasketballer: dit zijn 'onze' 11 artiesten op Lowlands

Festivalbeeld
Festivalbeeld © Stock
Lowlands is misschien wel het leukste festival van Nederland. Daarom is het voor veel artiesten een ultieme droom daar te spelen. Deze elf muzikanten uit onze regio is dat gelukt.
Lowlands wordt gehouden van donderdag 18 augustus tot en met zondag 21 augustus in Biddinghuizen. Tickets zijn helaas niet meer verkrijgbaar, het evenement is uitverkocht.

Froukje

Geboren in het Zuid-Hollandse dorpje Nieuwkoop, maar inmiddels woonachtig in Rotterdam. Ze kwam hier terecht via haar studie aan het Rotterdams Conservatorium. De 20-jarige zangeres kwam in 2020 op en rijgt inmiddels de miljoenen streams aaneen op Spotify.
Haar doorbraak beleefde Froukje met het nummer Groter Dan Ik (2020), waarin ze zingt over de klimaatcrisis. Zondag om 12:30 uur staat ze een uurtje op het podium. Na het ontbijt kun je (met je kater) gelijk door.

Charmaine

Wie deze geboren en getogen Rotterdamse dj wil zien spelen, moet er vrijdagmiddag snel bij zijn. Charmaine, wiens volledige naam Charmaine van Leyden is, draait van 16:30 uur tot en met 18:30 uur in Hacienda.
Bij het grote publiek is ze niet echt bekend, maar check haar SoundCloud-profiel om wat van de muziek te horen. Met haar tracks kom je dit weekend wel door.

Cindy Kiota / Cincity

In het verleden trad Cindy Kiota op als achtergronddanseres. Muziekliefhebbers kennen haar vooral als Cincity. De 37-jarige Rotterdamse dj en vooral bekend met haar afro house, deephouse en house.
"De smeltkroes van culturen in Rotterdam maakt de stad tot de perfecte uitvalsbasis voor Cindy Kiota", schrijft Lowlands op haar website. Ze mag zondagavond om 22:30 uur aan de bak op het podium.

Comedy Club Haug

Huh? Een Rotterdamse comedyclub op Lowlands? Jazeker! Comedy Club Haug geeft in Biddinghuizen dit weekend acte de présence. Lowlands is not only about the music, ook cabaretiers zijn er altijd wel bij.
De cabaretiers Tim Hartog, Berit Companjen, Teun van den Elzen (dit seizoen ook te zien in het televisieprogramma De Slimste Mens), Marie Koet en Daan van der Hoeven geven zondagnacht een optreden. Het duurt een uurtje en de show van Comedy Club Haug start om 00:30 uur. Voor als je even klaar bent met de muziek...

Mo Jakob

De eerste mannelijke Rotterdamse dj in deze lijst. In het dagelijks leven gaat hij door het leven als Richard Nazier, maar achter de draaitafel kennen muziekliefhebbers hem vooral als Mo Jakob. Zijn mixtapes bestaan uit hiphop, r&b en house.
Ook in Biddinghuizen zal de muziek van Mo Jakob te horen zijn. Wat je kunt verwachten? Volgens Lowlands reist de Rotterdammer 'in zijn verzamelde groeven af naar het Afrikaanse continent'. Vrijdagnacht tussen 01:00 uur en 02:00 uur treedt deze zogenoemde 'muzikale veelvraat' op.

Rancido

Net als Cindy Kiota begon Rancido als danser. Tegenwoordig bouwt de Rotterdamse dj, die Randy Tjon A Fon heet, zelf het feestje als dj en producer.
Een snelle blik op Spotify leert dat zijn track Tamale het vaakst is gestreamd: bijna een miljoen keer. Wie dat nummer luistert, wordt meegenomen in een muzikale wereldreis. Maar dit weekend staat Rancido 'gewoon' in Nederland op de planken. Zijn techno en house is zaterdagnacht tussen 01:30 uur en 02:45 uur te horen.

Sevdaliza

Nadat zij met haar ouders uit Iran was gevlucht, belandde Sevda Alizadeh in Hardinxveld-Giessendam. Daar groeide ze op en inmiddels is ze een echte Rotterdamse geworden.
Sevda Alizadeh tijdens de uitreiking van Edison Pop 2018
Sevda Alizadeh tijdens de uitreiking van Edison Pop 2018 © BSR Agency - Danny van den Berg
Haar naam doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar Sevdaliza treedt tegenwoordig overal in de wereld op. Haar nummers worden op Spotify door miljoenen mensen gestreamd. Check de verschillende muziekplatformen maar eens.
Een leuke funfact over Sevdaliza is trouwens dat ze vroeger op hoog niveau heeft gebasketbald. In onze regio was zij actief voor Rotterdam Basketbal en Binnenland uit Barendrecht. Bovendien haalde Sevdaliza het Nederlandse team. Een vrouw met vele talenten dus! Dit weekend toont ze op Lowlands haar muzikale kwaliteiten. Sevdaliza treedt zondag van 16:00 uur tot en met 17:00 uur op.

Soulroots

'Blij, rauw en broeierig.' Zo omschrijft de website van Lowlands de muziek van Randy Matahelumual, ook wel bekend onder de artiestennaam Soulroots. Deze Rotterdamse dj en producer heeft ook een plekje op het podium van Lowlands gekregen.
De liefhebber van afrohouse en deephouse komt bij zijn muziek aan haar trekken. Wie de tracks van Soulroots wil horen, moet wel een nachtje doorhalen. Zijn optreden is namelijk zaterdagnacht tussen 02:45 uur en 04:00 uur.

Tramhaus

De naam doet denken aan een Duitse band, maar het gaat toch echt om een Rotterdamse groep. De band speelt post-punk.
Zo oud is Tramhaus nog niet. Een kleine twee jaar geleden zag de Rotterdamse rockband pas het levenslicht. Je kunt misschien zeggen dat de coronapandemie de muziekgroep juist veel heeft opgeleverd.
In elk geval wordt Tramhaus een plekje op het podium van Lowlands gegund. Zaterdagavond om 21:45 uur gaan de Rotterdammers een uurtje helemaal los.

Unruly Phoenix

We sluiten het lijstje af met een upcoming-artiest: Unruly Phoenix. Het muziekplatform 3voor12 noemt haar 'één van de meest veelbelovende Nederlandse dj's om te checken'. Eerder speelde de Rotterdamse al in Paradiso in Amsterdam. Nu krijgt Gabrielle Gilliot, zoals ze daadwerkelijk heet, op Lowlands een mooi platform. Dan kun je wel wat!
Als je 'de amapiano-buzzqueen van Nederland' in Biddinghuizen live wilt zien optreden, dan moet je wel even wakker blijven. Unruly Phoenix treedt pas zondagnacht om 02:00 uur op. Maar dat relatief late tijdstip zal de gemiddelde Lowlands-bezoeker niet tegenhouden.