FEYENOORD

Vooral positieve reacties op uitshirt Feyenoord, maar: 'Het logo is een gemiste kans'

Lutsharel Geertruida in het nieuwe uitshirt van Feyenoord
Lutsharel Geertruida in het nieuwe uitshirt van Feyenoord © Feyenoord
Iets later dan gepland maken de supporters van Feyenoord kennis met het shirt waarin hun club een deel van komend seizoen gaat spelen. Feyenoord heeft deze vrijdag het nieuwe uitshirt bekendgemaakt, nadat eerder al het thuisshirt en derde tenue (zwart en roze) werden gepresenteerd.
Het nieuwe uitshirt van dit seizoen is overwegend blauw, met op de mouwtjes en kraag de klassieke rood-witte strepen. Op de schouders prijken de drie rode Adidas-strepen. Het clublogo is volledig wit.
Vrijdagochtend liep het meteen storm in de fanshop bij De Kuip, waar veel supporters het nieuwe uitshirt meteen op de kop wilden tikken. De reacties zijn voornamelijk positief. "Toen ik het shirt zag dacht ik: de auto in. Meteen kopen", vertelt een enthousiaste supporter. "Ook de kinderen vinden 'm prachtig", vertelt een ander.
Enige puntje van kritiek bij veel supporters is het logo, dat niet in de klassieke kleuren maar volledig in het wit gestoken is. "Het logo hoort rood-wit te zijn", is een veelgehoorde opinie. "Dit is een gemiste kans", vertelt een supporter. Een ander gaat nog verder: "Dit heeft niets met Feyenoord te maken."

Feedback supporters

Het uitshirt komt bij Feyenoord tot stand in een team met mensen van verschillende afdelingen, waarbij volgens de club ook rekening wordt gehouden met feedback van supporters op eerdere shirts. Ook kledingsponsor Adidas geeft advies, over de huidige trends op modegebied. Het beoogde nieuwe shirt wordt uiteindelijk vóór het definitieve besluit voorgelegd aan STICO (Stichting Continuïteit Feyenoord) voor advies en goedkeuring.
"Het shirt is een visueel verlengstuk van de club en zegt iets over wat je wilt uitstralen", meldt Feyenoord verder. "Zeker omdat voetbalshirts en dus ook die van Feyenoord steeds meer als fashion item worden gedragen en dus overal voorbij komen. Het ontwerp van het thuisshirt blijft altijd rood-wit en traditioneel qua uitstraling; inclusief het geborduurde full colour Feyenoord-clublogo. Het thuisshirt zal daarom ook ieder seizoen slechts op details veranderen (bijvoorbeeld met een kraagje, zoals dit seizoen het geval is)."
"Voor het uittenue is er meer flexibiliteit mogelijk. Zeker omdat juist dit, nog meer dan het thuisshirt, als fashion item wordt gedragen. Hoe het uitshirt wordt ontvangen en gewaardeerd is bepalend voor de (goede) verkoop, dus is een mooi en goed design dat bij zo veel mogelijk mensen in de smaak valt is gewenst. En het draagcomfort van de spelers is natuurlijk ook van groot belang."