112

Politie Rotterdam waarschuwt voor TikTok-hype: speelgoedgeweren waarmee je zo een overval kunt plegen

Deze gel blasters werden eerder in beslag genomen aan de Wolphaertsbocht
Deze gel blasters werden eerder in beslag genomen aan de Wolphaertsbocht © Politie
Je zou er een overval mee kunnen plegen, zo dreigend zijn ze: gel blasters, oftewel balletjesgeweren. De speelgoedgeweren zien er door de felle kleuren vaak grappig uit. "Maar doe er een lik zwarte verf overheen en het lijkt net een echt geweer", waarschuwt de Rotterdamse politie.
De Rotterdamse politie wil dat het gebruik van balletjesgeweren in de openbare ruimte stopt. "Ze lijken op echte geweren waardoor passanten op wie de schutters richten, denken dat het echte vuurwapens zijn." In het donker zijn ze al helemaal niet van echt te onderscheiden. Dat jaagt de mensen schrik aan, zegt de politie.
Deze maand rukte de Rotterdamse politie al drie keer uit omdat er werd gebeld met de mededeling dat er iemand met een vuurwapen door hun straat liep. In de nacht van woensdag op donderdag loste de politie zelfs een waarschuwingsschot in de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Charlois.

Volwassen mannen met speelgoedgeweren

Toen de politie twee volwassen mannen aanhield, bleek pas dat het om speelgoedgeweren ging. "De politie rukt uit volgens een protocol dat gericht is op vuurwapengevaarlijke personen", zegt de woordvoerder. Dan komt er een team met politiehonden en een team parate eenheid. Dat is dus veel inzet voor niets.
Ook in Capelle aan den IJssel deed zich een situatie voor met een zogeheten gel blaster
Ook in Capelle aan den IJssel deed zich een situatie voor met een zogeheten gel blaster © MediaTV

Veiligheidsbril bijgeleverd

Buiten dat is het beschieten van passanten op de openbare weg niet oké, aldus de woordvoerder. "Het is ook gevaarlijk. Bij de aankoop van een gel blaster zit meestal ook een veiligheidsbril. Als je die niet op hebt kan een balletje in je oog komen."
De hype met de gel blaster is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Op TikTok staan filmpjes waarop te zien is hoe mensen elkaar achterna zitten en beschieten. Voor enkele tientjes heb je er al eentje. De balletjes zijn kleine pareltjes van gel die je in een bak water laat wellen. Daarna doe je ze in een reservoir bovenop het speelgoedgeweer. Op internet zijn verschillende aanbieders te vinden van feestjes waarbij kinderen en volwassenen elkaar kunnen beschieten met de hagelpareltjes.

Jongeren Beijerlandselaan bestoken elkaar met gel blasters

Een schot kan pijn doen, zo blijkt. Kinderen op een speelplein in Almere zeiden dat een man op een scooter langs het plein reed en ze beschoot. Een jongen kreeg een lading gelballetjes in zijn rug. Het leek net hagel, zei hij. De kinderen zijn nu zo bang dat ze niet meer op het pleintje willen spelen.
Dat de speelgoedgeweren op straat gebruikt worden, was wellicht niet de bedoeling van de makers. Maar het gebeurt wel. Het jaagt mensen veel angst aan. Op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Feijenoord beschoot een groep jongeren elkaar met gel blasters in de nacht van 3 augustus waarop bewoners de politie belden. Die dachten dat ze echte vuurwapens bij zich hadden.
De teams van de Rotterdamse politie ontdekten vlak voordat ze uitrukten dat het speelgoedwapens waren, omdat ze dat konden zien op camerabeelden. Net op tijd dus. "Gelukkig maar", schrijft de politie op Instagram. "Dat voorkwam dat we deze jongeren onder schot moesten houden."
Het Jeugdjournaal maakte een reportage over de rage