OPMERKELIJK

Deze elektrische speedboot is straks voor het eerst in Rotterdam te zien

Zo ziet de supersonische speedboot, de RaceBird, eruit
Zo ziet de supersonische speedboot, de RaceBird, eruit © E1 Series
Is het een vliegtuig of een ruimteschip? Nee, het is een supersonische elektrische speedboot. Sinds vrijdag is een dummy te zien in de hal van Rotterdam Centraal. Maar volgende maand kun je hem in het echt zien tijdens de Wereldhavendagen. Een primeur voor Rotterdam.
Het Rotterdamse bedrijf Purpose Pole Position heeft de boot naar Rotterdam gehaald. De zogeheten RaceBird kan snelheden halen tot wel 93 kilometer per uur. Rijnmond verslaggever Jacco van Giessen nam vrijdagmiddag even een kijkje bij de dummy in de stationshal.
Volgens Auke Ferwerda, oprichter van Purpose Pole Position, is de komst van de speedboot in de Maasstad zeer uniek, vertelt hij in een interview met Radio Rijnmond. "Hij is nog maar een keer of vijf in het water geweest, zoals in Venetië en Monaco. Dat was allemaal voor besloten gezelschap, maar straks kunnen mensen hem daadwerkelijk zien."
Een voorproefje dus van een dummy in Rotterdam Centraal, maar straks in september scheurt de boot over de Nieuwe Maas. Het internationale publiek maakt hierdoor kennis met een nieuwe racevariant op het water: het E1 kampioenschap.
Dat is een elektrische botenrace in twaalf Europese steden. Ferwerda hoopt als geen ander dit kampioenschap ook naar Rotterdam te halen. "De demonstratie straks kan daar een voorbode van zijn, maar de kogel is nog niet door de kerk. Dit zou een aardige stap kunnen zijn. We zetten ons ervoor in dat we het hier volgend jaar kunnen doen."

Verduurzaming scheepvaart

Voor de raceliefhebbers onder ons dus weer een extraatje, maar de RaceBird staat voor veel meer dan dat. "De scheepvaart moet versneld verduurzamen en wat is een betere manier om zoiets te laten zien dan met dit?"