SCHIETPARTIJ

Wie van de drie Brahims zit achter de beschietingen en afpersingen in Rotterdam-West?

Schoten gelost bij horecazaak Vierambachtsstraat Rotterdam
Schoten gelost bij horecazaak Vierambachtsstraat Rotterdam © Media TV
De 30-jarige Brahim Z. wordt door justitie gezien als de opdrachtgever voor een reeks beschietingen en afpersingen in Rotterdam-West. Vrijdag verscheen hij voor het eerst voor de rechter en ontkende. Zijn advocaat ziet geen bewijs. "Er zitten wel drie Brahims in dit dossier".
Het begint met een afpersing in januari van dit jaar. Afhaalrestaurant Ambala aan de Vierambachtsstraat in Rotterdam moet 10.000 euro betalen. Als daar niet op wordt ingegaan, volgen kogels op het pand en op de tabakszaak ernaast, van de zoon van de restauranteigenaar.
De zoon noemt ene Brahim met wie hij een conflict heeft gehad tijdens een huisfeestje. Hij geeft de politie een signalement van de man en mede daardoor komen zij bij Brahim Z. uit.
Even later wordt een carwash aan de Aelbrechtskade beschoten en een loungeroom aan de 2e Middellandstraat. Justitie ziet een verband: bij de drie adressen in Rotterdam-West is meerdere keren hetzelfde wapen gebuikt. "De modus operandi is dezelfde".
Er is nog een link met Brahim Z.: de carwash wordt afgeperst voor 25.000 euro via WhatsApp. Justitie koppelt het bericht aan een woning in de Spiekmanstraat in Rotterdam-Feijenoord, waar Brahim Z. op dat moment tijdelijk verblijft. Bij de woning wordt een vuurwapen gevonden met het DNA van meerdere personen, onder wie Z.
"Maar dat is niet hét vuurwapen van de beschietingen", zegt advocaat Veerle Hammerstein. Zij ziet geen enkel direct bewijs dat haar cliënt de opdrachtgever is. Waarom bijvoorbeeld niet de hoofdhuurder van de Spiekmanstraat, waar dat Whatsappje vandaan kwam?

Drie Brahims

En bovendien: "Een auto speelt een rol in het dossier van een andere Brahim en daarnaast is er een anonieme brief waarin nog een Brahim wordt genoemd. Drie Brahims, waarbij mijn cliënt niet herkend is op beelden en er geen sporen van hem zijn op een plaats delict. Waarom zou hij het moeten zijn?" Zelf is hij kort en duidelijk: "Ik ben van niemand de opdrachtgever en heb niets met de schietpartijen te maken."
Hammerstein wijst er ook op dat de beschietingen in Rotterdam-West zijn doorgegaan nadat haar cliënt was opgepakt. Daar heeft het OM in Rotterdam wel een verklaring voor. "Ook vanuit het Huis van Bewaring kan je volop contact onderhouden met de buitenwereld. Mobiele telefoons kunnen worden binnengesmokkeld."
De autowasserette aan de Aelbrechtskade is twee keer beschoten
De autowasserette aan de Aelbrechtskade is twee keer beschoten © Rijnmond
De officier van justitie greep de gelegenheid aan om de beschietingen in Rotterdam in breder perspectief te zetten. "Het neemt toe en de verdachten worden steeds jonger, dat is echt zorgelijk. Meestal draait het om drugs, maar of dat in deze zaak ook het motief is, blijft gissen. Dat zal uit nader onderzoek moeten blijken."
Brahim Z. wordt dus niet gezien als een van de schutters. In dat verband zijn meerdere personen opgepakt, maar die zijn allemaal op vrije voeten, in afwachting van hun strafzaak. Op beelden is onder meer te zien hoe een man in een zwarte hoodie op een step de rolluiken van het restaurant Ambala beschiet.

Bekende van de politie

Verdachte Brahim Z. is geen onbekende van politie en justitie. Een eufemisme, want de man is regelmatig opgepakt voor ernstige delicten. Hij wordt verdacht van een schietpartij in Sliedrecht in 2019, die om drugs en diefstal draaide. In november vorig jaar was hij voorlopig vrijgekomen. Deze zaak wordt in maart 2023 inhoudelijk behandeld.
Daarnaast werd de Rotterdammer in het verleden opgepakt voor vuurwapenbezit (2016), drugshandel en inbraak in Rotterdam (2017) en een schietpartij in Rotterdam (2017).
Met name de verdenking van de schietpartij in Sliedrecht, telde voor de Rotterdamse rechter mee om de man langer vast te houden. "Wij zien wel enig herhalingsgevaar." De strafzaak over de beschietingen in Rotterdam-West wordt op 3 november voortgezet.