DE VERDIEPING

De Verdieping: Socioloog Jeroen van der Waal over de moeizame relatie tussen laag- en hoogopgeleiden

Jeroen van der Waal
Jeroen van der Waal © Ruud de Boer
De mavo maakte hij niet af en hij werd matroos op een binnenvaartschip. Nu omringt hij zich met professoren en academici. Jeroen van der Waal (1974) onderzoekt als hoogleraar de manier waarop laagopgeleiden naar hoogopgeleiden kijken en andersom. Hij spreekt er uitgebreid over met Ruud de Boer in 'De Verdieping'.
Van der Waal zoekt eigenlijk zelf ook nog steeds naar een betere omschrijving dan 'laagopgeleiden'. 'Praktijkopgeleiden' vindt hij geen goede vervanging, want, zo zegt hij: "Eigenlijk zijn we allemáál praktijkopgeleiden. De enige die dat niet zijn, zijn volgens mij filosofen."

Wantrouwen

Het geeft maar aan hoe ingewikkeld dit vraagstuk eigenlijk is. Over wie heb je het eigenlijk? Onderzoek laat wél zien dat áls je dan overgaat tot het aanwijzen van een groep, in dit geval 'laagopgeleiden', die groep overwegend wantrouwend staat tegenover de politiek, wetenschap en hoogopgeleiden. De grote vraag is: hoe bereik je mensen die je bij voorbaat al met de nek aankijken? Is er wel een goede vertegenwoordiging in de politiek? En hoe leren hoogopgeleiden de taal spreken die voor iedereen helder is, zónder in 'Jip&Janneke'-taal te verzanden?

Luister terug!

Kortom, er valt genoeg te bespreken in deze Verdieping, die je op deze pagina kunt beluisteren:
Beluister het gesprek met socioloog Jeroen van der Waal
Je kunt dit gesprek ook beluisteren als podcast: zoek dan via een van onderstaande buttons op: 'De Verdieping met Ruud de Boer'. Daar vind je trouwens nog veel meer mooie lange gesprekken met bijzondere regiogenoten!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl