nieuws

Dordtse advocaat in beroep tegen waarschuwing

advocaat.cropresize.tmp.jpg
advocaat.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Advocaat Tom Eskes heeft een waarschuwing gekregen van de Raad van Discipline omdat hij informatie aan de media zou hebben gelekt. Eskes zelf ontkent dat hij iets verkeerds heeft gedaan en gaat in beroep.
De Dordtse Hoofdofficier van Justitie Paul van der Beek had een klacht tegen hem ingediend bij de interne geschillencommissie van advocaten. Eskes zou in twee zaken informatie uit het strafdossier hebben verstrekt aan de media.

Geheimhouding

De letselschade-expert stond als advocaat onder meer de vrouw terzijde die op 22 februari 2009 aan de Troelstraweg in Dordrecht door haar broer 36 keer met een mes gestoken werd. Haar moeder werd die dag vermoord. Eskes trad naar de media op als woordvoerder van het slachtoffer. Hij citeerde uit het proces-verbaal, dat was opgemaakt over het verhoor van zijn cliënte bij de politie. Dat proces-verbaal zat weliswaar in het strafdossier van die zaak, maar Eskes had van zijn cliënte ook een kopie gekregen. Hij vindt dat hij daarover geen geheimhouding verschuldigd was.

Dodelijk verkeersongeval

De andere zaak, die hem door het Openbaar Ministerie in Dordrecht wordt kwalijk genomen, is dat hij een kopie van het dossier van een dodelijk verkeersongeval had verstrekt aan de verkeerswethouder in Dordrecht. Dat gebeurde naar aanleiding van het doodrijden van een 7-jarig meisje op de Noordendijk in Dordrecht. De moeder van het kind wilde dat de verkeerssituatie zou worden aangepast en dat is nadien ook gebeurd.
Maatschappelijk belang
Eskes ziet daarin het bewijs, dat er een groot maatschappelijk belang gediend was bij zijn actie: "Die actie is ook niet onjuist geweest. Er staat in onze gedragsregels niets over". Het OM in Dordrecht ziet dat anders en zei tijdens de behandeling van de rechtszaak tegen de dader, dat er een lagere straf geëist werd omdat Eskes het strafdossier aan een krant gegeven had.

Beroep

In de uitspraak van de Raad van Discipline staat dat de advocaat dat in beide zaken niet gedaan heeft, maar dat hij toch terughoudender had moeten zijn. Eskes vindt dat er sprake is van een principiële zaak en gaat tegen de uitspraak in beroep: "Het kan niet zo zijn dat advocaten straks steeds vaker zwijgen tegen de pers, omdat het OM dat graag wil".