OVERVAL

VIDEO: Snackbareigenaar Ed overmeestert overvaller en sluit hem op in kantoor: 'Ik dacht: die is voor mij'

De overvaller met mes (l) in worsteling met snackbareigenaar Ed
De overvaller met mes (l) in worsteling met snackbareigenaar Ed © Rijnmond
"Ik heb altijd gezegd: als ze met een mes komen, dan pak ik ze.” Ed Capitein van snackbar Van Putten is wel wat gewend. Zijn goedlopende zaak in de Rotterdamse wijk Charlois is al acht keer overvallen. “Altijd door een dader met een vuurwapen. Maar dit keer stond er ineens een man met een groot keukenmes te zwaaien. En toen dacht ik: die is voor mij.”
Het is zaterdagavond rond sluitingstijd als twee medewerksters van de snackbar aan de Zandblokstraat een van de laatste klanten van die dag helpen. Ze hebben net de grote openstaande ramen gesloten als ineens de voordeur openzwaait. Een man met bivakmuts en capuchon stapt naar binnen, dreigt met een groot keukenmes en roept: “Dit is een overval.”
Bekijk een interview met Ed. De beelden van de overval kunnen als schokkend worden ervaren.
Snackbareigenaar Ed blijft rustig onder de zoveelste overval

Oog in oog met dader

De klant schrikt, laat zijn bestelling voor wat het is en loopt schielijk naar buiten. Ook de twee medewerksters bedenken zich geen moment en vluchten via een poort aan de achterkant de zaak uit. De dader rent hen achterna, maar stuit in het magazijn vrijwel direct op eigenaar Ed.
Die is op dat moment bezig met de administratie, maar is opgestaan vanwege afwijkend geluid in de snackbar. Voor hij het in de gaten heeft, staat hij oog in oog met de dader. Ed denkt niet na, grijpt de man bij zijn arm en pakt het mes af. “Ik probeer hem naar buiten te duwen, maar hij verweert zich en zo belanden we al worstelend via de klapdeur in de poort.”
De eigenaar valt op zijn rug en kan even geen kant op. De dader weet dan het mes weer terug te pakken. Op camerabeelden is te zien hoe hij vervolgens meerdere keren probeert in te steken op de eigenaar. Ed voelt zich klem gezet en roept: “Ga dat geld dan pakken, daar kom je toch voor?”
De rust is weer teruggekeerd bij de snackbar in Charlois na de overval
De rust is weer teruggekeerd bij de snackbar in Charlois na de overval © Rijnmond

Opvallend rode schoenen

De dader loopt terug het kantoortje in en grijpt het geld. Ed volgt de man met de opvallend rode schoenen, gooit de deur achter hem dicht, draait de sleutel om en sluit hem op. “Hij kon geen kant meer op. Ook niet door het raam, want daar zit kogelwerend glas in. Het raam is wel beschadigd, ik heb er nu een houten plaat voor. Dat is jammer dan.”
De politie is snel ter plaatse en terwijl Ed in een politiebus zijn verhaal doet, overmeestert een arrestatieteam de man in het kantoortje. “Het ging allemaal zo snel, ik heb zijn ogen niet eens kunnen zien. En die meiden gilden ook niet. Het ging allemaal in een flits. Waarschijnlijk dacht hij: een goedlopende zaak, daar zal wel geld liggen. En misschien heeft hij ooit gezien dat we de geldla uit de kassa halen en naar achteren brengen. Maar we hebben bijna geen cash meer, hoogstens een paar tientjes. Alles wordt tegenwoordig gepind.”
Ga dat geld dan pakken, daar kom je toch voor?
Snackbareigenaar Ed tegen overvaller
Ed doet zijn verhaal nuchter. Het is immers niet de eerste keer dat zijn zaak wordt overvallen. Wel voor het eerst met een mes. “Ik heb altijd gezegd: als ze met een mes komen, dan is-ie voor mij. Dan pak ik hem. Een kogel kan je niet terug koppen, maar een mes kan je ontwijken.”

17-jarige opgepakt

Volgens de Rotterdammer is de dader een 17-jarige jongen uit de wijk. “Ik heb gehoord dat het een bekende van de politie is die meer op zijn kerfstok heeft. Nu hij gepakt is zijn we hem gelukkig even kwijt hier in de buurt.”
Hij vermoedt dat de dader vanwege poging tot doodslag een paar jaar de gevangenis in moet. “Dat had ook andersom kunnen zijn, als ik het mes had omgedraaid.” Gelukkig is het zover niet gekomen en heeft Ed zonder bloedvergieten de dader weten te overmeesteren. De snackbarhouder heeft wel een kleine snee aan de worsteling overgehouden en loopt nu met een plastic handschoen om zijn rechterhand. “Ik heb drie hechtingen, van toen hij dat mes uit mijn handen trok. Het valt wel mee achteraf, het is niet zo heftig als dat het lijkt.”
Desondanks is het incident de twee medewerksters niet in de koude kleren gaan zitten. Ook compagnon Jo heeft er een nacht niet van kunnen slapen. Maar Ed sliep als een roos. En hij is vastbesloten de zaak voort te zetten, ondanks dit nare voorval. “Het kan altijd gebeuren. Je moet het achter je laten, anders draai je door.”
Dat Ed door veel mensen als held zal worden gezien, doet hem niet zoveel. “We hebben nu het geluk dat hij gepakt is. Al die andere keren liepen ze met het geld weg. Nu moet er eindelijk iemand brommen.”