nieuws

'Rotterdamse raad gaat Watt niet redden'

watt_2.cropresize.tmp.jpg
watt_2.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Poppodium Watt in Rotterdam kan niet rekenen op de steun van de Rotterdamse gemeenteraad. Leefbaar Rotterdam en de PvdA, samen een ruime meerderheid in de raad, zien geen heil in een redding voor het noodlijdende poppodium.
Woensdag bespreekt een raadscommissie het besluit van het college van b en w om geen geld meer in Watt te steken.

'Elke keer meer geld bij'

De afgelopen jaren kreeg de zaal miljoenen toegestopt, maar elke keer moest er weer meer geld bij. Vorig jaar verloor Watt 1,8 miljoen euro op een totale begroting van ruim vijf miljoen. Twee weken geleden besloot het college van b en w om de geldkraan dicht te draaien, nadat een reddingsplan was afgeketst. Eén van de onderdelen van dat plan was dat de eigenaar van het pand twee miljoen zou lenen om Watt te voorzien van een goede geluidsisolatie. Maar banken bleken niet bereid dat geld uit te lenen.
Mensen van Watt hebben gefaald
Leefbaar-raadslid Anton Molenaar vindt dat het einde verhaal is voor Watt als gebouw. De 1,2 miljoen euro subsidie die de gemeente jaarlijks heeft voor een ‘bloeiende popcultuur’ in de stad moet elders besteed worden. “We willen een nieuw initiatief wel de kans geven, met hetzelfde budget op een andere locatie. Maar niet met deze mensen. Die hebben gefaald,” aldus Molenaar.

'Te riskante investering'

Ook de PvdA vindt dat de 1,2 miljoen subsidie in stand moet blijven, maar “het is niet de verantwoordelijkheid van de gemeente om slecht lopende culturele instellingen overeind te houden,” aldus PvdA-raadslid Tunahan Kuzu. Hij wijst op de mislukte poging van de eigenaar om geld los te peuteren bij een bank. “Het is niet handig om als gemeente geld te steken in een pand waarvan de bank al heeft gezegd dat het een riskante investering is,” Kuzu wijst erop dat het niet de schuld van de gemeente is dat er voortdurend financiële problemen zijn bij Watt en, zo zegt hij: “steun zonder perspectief is onverstandig.”