nieuws

Erasmus MC: chemopomp helpt bij uitgezaaide darmkanker

Een 'chemopomp' kan het leven van darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lever flink verlengen. Als ze na verwijdering van de uitzaaiingen zo'n pompje ingebracht hebben gekregen, leven ze wel twee jaar langer dan lotgenoten.
Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarbij chirurg-oncoloog Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam was betrokken.
Ongeveer de helft van de darmkankerpatiënten krijgt uitzaaiingen in de lever. Die kunnen vaak wel worden verwijderd, maar bij 80 procent van de geopereerden komt de kanker terug.
Het onderhuidse pompje geeft chemotherapie op de plek waar die het meest nodig en effectief is, namelijk rechtstreeks in de lever, zo meldt Erasmus MC vrijdag.
De Hepatic Arterial Infusion-pomp, de HAI, dient de chemotherapie toe in de slagader naar dit orgaan. De gezonde levercellen worden volgens een woordvoerder grotendeels gespaard doordat zij vooral bloed krijgen via de poortader.
De werkzame stof kan zo vierhonderd keer sterker worden aangebracht op de plek waar ze nodig is, terwijl de bijwerkingen meevallen.