ERASMUS MC

Oei, wat droog! 120 duizend bijen op dak Sophia Kinderziekenhuis bijgevoerd

Imker Pieter Jeucken onderzoekt de honingvoorraad van zijn bijen.
Imker Pieter Jeucken onderzoekt de honingvoorraad van zijn bijen. © Jacco van Giessen
Boven op het dak van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam huizen sinds 2019 zo'n 120 duizend bijen. Ze worden onderhouden door twee Erasmus MC-medewerkers en normaliter wordt hun honing verkocht in het restaurant DOK010, in de hal van het ziekenhuis. Maar dit jaar niet. Het is namelijk zó droog dat de bijen moeten worden bijgevoerd.
De droogte veroorzaakt deze zomer veel problemen. De bodem verzakt, rivieren staan laag en bomen laten hun bladeren vallen als overlevingsmechanisme. En ook bijen zijn slachtoffer van het aanhoudende watertekort. "De droogte heeft tot gevolg dat bloemen minder nectar produceren", vertelt een van de imkers, Pieter Jeucken.
Oei, wat droog! 120 duizend bijen op Sophia Kinderziekenhuis bijgevoerd

Nectar: voedsel van bijen

"Nectar is het voedsel van bijen. Daar maken ze honing van om zelf op te kunnen eten en om een voedselvoorraad voor de winter te hebben. Dat lukt niet, want er is te weinig."
Het beetje honing dat in de bijenkasten zit, laat Jeucken voor de bijen zelf. Dat hebben ze nodig om de winter door te komen. De hobby-imker moet de bijenkolonieën zelfs bijvoeren, anders zijn ze waarschijnlijk te zwak om de koude wintermaanden te overleven. Dat betekent: dit jaar géén Sophia Kinderziekenhuis-honing voor consumenten.
In 2020 werd de honing van het Sophia Kinderziekenhuis wél verkocht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl