112

Man (51) uit Hellevoetsluis die terras oprijdt in Renesse herkend als ex-kickbokser John D.

Auto rijdt terras op in Renesse
Auto rijdt terras op in Renesse © Rias Baarda
Een 51-jarige man uit Hellevoetsluis is twee keer met zijn auto een terras op gereden in Renesse. Volgens horecaondernemers uit de Zeeuwse badplaats gaat het om voormalig kickbokser John D., die al eerder voor geweld veroordeeld is. D. zou in België iemand in coma hebben geslagen en daarvoor een gevangenisstraf van 2,5 jaar hebben gekregen.
Op beelden is te zien hoe de man in zijn auto twee keer een terras oprijdt, terwijl omstanders naar de auto schreeuwen, met glas gooien en tegen de auto aan schoppen. Een vrouw raakte lichtgewond toen de Hellevoeter het terras op reed. Zij is ter plekke behandeld door ambulancepersoneel.
Omroep Zeeland meldt dat de man rond 01:00 uur bij café De Zoom en Bar de Stulp aan de Hogezoom door beveiligers werd aangesproken, omdat hij met een glas bier de openbare weg op wilde. Hij ging door het lint, waarop de beveiliging hem tot bedaren probeerde te brengen.
De man ging ervandoor, maar stapte even verderop zelf uit de auto. Met een steekwapen liep hij af af op agenten. Ook reageerde hij niet op bevelen. Daarom besloot de politie een stroomstootwapen en pepperspray te gebruiken. Daarna is de man gearresteerd en meegenomen naar het bureau. Hij zit vast voor poging doodslag, laat de politie weten.

Het begon met duw- en trekwerk

Volgens eigenaar van De Zoom Jeroen Giele, is de man na wat duw- en trekwerk in zijn auto gestapt en op mensen ingereden. Eerst bij het tegenoverliggende Bar de Stulp en daarna meerdere keren bij De Zoom.
Giele zei in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker dat er enorm veel paniek was. "Mensen zijn over de ramen geklommen om een veilig heenkomen te vinden. We hebben de deuren van de zaak op slot gedaan en buiten geprobeerd de veiligheid te waarborgen."
Giele kent de bestuurder al jaren. Hij zou vroeger werkzaam zijn geweest als beveiliger in Renesse. "We hebben nog nooit problemen met de man gehad. Hij was in het begin van de avond zelfs amicaal."
Medewerkers zijn enorm geschrokken en daarom gaat het café vanmiddag pas om 16:00 uur open. Het personeel mag zelf beslissen of het komt werken. Medewerkers kunnen ook naar het café komen om over het voorval te praten vertelt Giele. "Iedereen is zwaar aangeslagen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl