nieuws

Nabestaanden MH17 vragen vergeefs om laatste beelden dierbaren

Nabestaanden van de slachtoffers van de MH17-ramp proberen al drie jaar de laatste bewegende beelden van hun familieleden te krijgen. Dat hebben nabestaanden en de Stichting Vliegramp MH17 zaterdag bevestigd aan RTL Nieuws.
Het gaat om beeldmateriaal van vierendertig beveiligingscamera's op luchthaven Schiphol. Daar steeg het toestel van Malaysian Airlines op 17 juli 2014 voor de laatste keer op. De beelden zijn gemaakt in de vertrekhal en de lounge van Schiphol. Te zien zijn de bemanningsleden en passagiers terwijl ze inchecken voor de fatale vlucht.

Onbegonnen werk


Het Openbaar Ministerie heeft te videobeelden. Het liet de nabestaanden in 2015 al schriftelijk weten dat gaat om een urenlang materiaal. Het zou onbegonnen werk zijn dat te bekijken en elke omgekomen passagier apart te identificeren.
Ook vermoedt het O.M. dat de beelden van een te slechte kwaliteit zijn en dat het moeilijk wordt om de individuele MH17-passagiers te herkennen. Minister Stef Blok van Justitie heeft inmiddels toegezegd met het O.M. te gaan overleggen.

Dertien uit de regio


Bij de vliegramp met de MH17 boven Oost-Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven, van wie 196 Nederlanders. Dertien slachtoffers kwamen uit de Rijnmondregio.
Een van de nabestaanden is Silene Frederiksz uit Rotterdam-Ommoord. Haar zoon Bryce en zijn vriendin Daisy kwamen om bij de ramp. Zij heeft keer op keer om de beelden gevraagd, maar kreeg telkens nee te horen. "We blijven het proberen", zegt ze. Het zijn de allerlaatste beelden, heel heftig."

Vrijwilligers genoeg


De bezwaren - te veel werk en mogelijke privacyschending - vindt ze niet ter zake doen. "Het zijn vierendertig camera's, met elk een of twee uur beeld. Er zijn vrijwilligers genoeg, mankracht is geen probleem. En dat er misschien andere mensen herkenbaar op staan, dat is ook op te lossen. Je kunt gezichten onscherp maken."
Silene weet dat één familie wel beelden van de vertrekhal heeft gekregen. "Ik weet hoe dat gegaan is. Degenen die die ze overhandigd hebben, zijn op het matje geroepen."
Ze gaat door met haar pogingen de beelden in handen te krijgen. "Er valt altijd overal een mouw aan te passen. Maar je moet het wel willen. Het is gewoon onwil."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl