FEYENOORD
Dit is het nieuwe Feyenoord na een ongekende metamorfose deze transferzomer

Spelers komen en spelers gaan. Zo gaat het bij veel voetbalclubs, elk seizoen weer. Maar voor Feyenoord is een exodus van spelers zoals deze zomer het geval was toch wel uniek. Na jaren van uitblijven van verkopen, vertrok er dit seizoen een compleet elftal uit De Kuip. En kwamen er dus ook veel nieuwe namen voor terug.
Het is 25 mei 2022. Feyenoord speelt de finale van de Conference League in Tirana. De afloop gaan we het verder maar niet over hebben, de aanvang wel. Arne Slot stuurt de volgende elf spelers het veld in: Bijlow; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Kökcü, Til; Nelson, Dessers, Sinisterra.
Van deze elf basisspelers zijn er nog maar vier over in De Kuip, dat volgende week aan een nieuwe Europese campagne in de Europa League begint. Zeven basiskrachten weg. En ook van de spelers die mochten invallen in de finale tegen AS Roma is ook in de breedte Feyenoord veranderd, na het vertrek van bijvoorbeeld Linssen en Toornstra.
Zoveel uitgaande transfers of terugkerende huurspelers betekent werk aan de winkel. Uitgerekend in deze roerige transferzomer moet Feyenoord het stellen zonder technisch directeur. Frank Arnesen legt zijn taken neer vanwege gezondheidsredenen en algemeen directeur Dennis te Kloese draait een tropenrooster. Met succes, want Feyenoord haalde maar liefst vijftien nieuwe krachten om de selectie op peil te brengen.
Een overzicht van het nieuwe Feyenoord in het seizoen 2022/2023.
Doelman
Justin Bijlow werd klaargestoomd voor de finale in Tirana en is er nog steeds bij in De Kuip. Ook in de international van Oranje is interesse, maar hij blijft nog bij Feyenoord. Het is zaak voor Bijlow om een heel seizoen fit te blijven en alles te spelen, ook met oog op het WK Voetbal in Qatar.

Achter Bijlow is Timon Wellenreuther als nieuwe reservedoelman aangetrokken. Al heeft hij zelf snode plannen, zo liet hij aan Rijnmond weten. De voormalig keeper van Willem II legt zich niet zomaar neer bij een reserverol, al zal dat met een fitte Bijlow natuurlijk wel zijn plek in de selectie zijn.
Ofir Marciano maakt het keeperstrio op Rotterdam Zuid compleet. Vorig seizoen verving hij Bijlow voor enkele maanden, maar maakte hij in sommige duels een zwakke indruk. Wel was hij de doelman die in de knock-out rondes van Feyenoord onder de lat stond tijdens de Conference League compagne. Jeugdkeeper Thijs Jansen is gestald bij TOP Oss.
Rechtsback
Ook op deze positie lijkt Feyenoord nog wel op het Feyenoord van vorig seizoen. Lutsharel Geertruida is de rechtsback van Feyenoord. De positie waar Slot hem het liefste ziet spelen en waar hij zelf ook heeft aangegeven het liefste te staan. De Rotterdammers zijn bezig zijn contract open te breken en te verlengen, zodat ook hij op termijn voor een mooi bedrag verkocht kan worden.

Achter Geertruida is Marcus Pedersen de back-up. Vorig seizoen begon de Noor zeer overtuigend en was hij de basisspeler op deze plek, ook omdat Geertruida dat jaar begon met een blessure. gaandeweg werd het niveau bij Pedersen wat minder en greep Geertruida zijn kans.
Tegen FC Emmen stond Pedersen nog in de basis, omdat Geertruida toen op het middenveld stond opgesteld. Een variant die kansen biedt aan de Noor. En Mimeirhel Benita is ook een volwaardig selectiespeler van Feyenoord-1, nadat hij in de voorbereiding een prima indruk heeft achter gelaten op Arne Slot. Ook hij zal vast speeltijd krijgen dit seizoen.
Rechter centrumverdediger
'Dreizig mal Trauner' heeft zich in zijn eerste seizoen bij Feyenoord ontwikkeld tot een stabiele steunpilaar van het elftal. In de eerste duels van dit nieuwe eredivisieseizoen hoort hij bij de betere spelers, ook in de mindere wedstrijden. Gernot Trauner is daarom een vaste waarde en logische kandidaat voor de aanvoerdersband. Al zijn de interviews na de wedstrijden wel weinig verheffend. Also, geen woorden, maar daden.

Lutsharel Geertruida is de back-up van Trauner in het centrum, mocht de Oostenrijker geblesseerd raken. Omdat er achter Geertruida voldoende speling is om 'zijn' positie op te vangen, heeft Feyenoord de keuze gemaakt om geen extra rechtsbenige speler voor het centrum te halen.
Linker centrumverdediger
De opvolger van Marcos Senesi heet Dávid Hancko. Een fysiek sterke Slowaaks international met een sterke pass in zijn linkerbeen. Uit beelden bij zijn vorige club Sparta Praag blijkt dat hij soms kwetsbaar is met ruimte in de rug. Het is één van de aandachtspunten voor één van de grotere aankopen voor dit seizoen (7 miljoen).

Jacob Rasmussen is de stand-in van Hancko en kende een zwak debuut voor Feyenoord tegen Vitesse en Heerenveen. De huurspeler van Fiorentina herstelde zich daarna wel tegen RKC Waalwijk en zal aan de bak moeten als er iets is met Hancko.
Linksback
Tyrell Malacia was de enige volwaardige linksback in de selectie van Feyenoord en ook na zijn vertrek was de positie nog lang vacant. Feyenoord begon de competitie zonder linksback, maar in de laatste dagen van de transfermarkt kwam Fredrik Bjørkan op huurbasis over van Hertha BSC. De Noor stond al langer op de lijst bij Feyenoord, dat hem eerder niet kon vastleggen. Hij lijkt de beoogde linker vleugelverdediger voor dit seizoen te worden.

Ook de Peruaans international Marcos López is door Feyenoord deze zomer binnengehaald. Arne Slot gaf wel aan dat hij nog moet wennen aan het niveau en leven in Nederland.
Dávid Hancko (en eventueel Jacob Rasmussen) heeft tegen FC Emmen bewezen ook op de linksbackpositie spelen, waarbij de Slowaak daar nog de meeste ervaring heeft. En omdat ook jeugdspeler Quilindschy Hartman er nog is, gaat Feyenoord deze spelers voor deze positie het nieuwe seizoen in.
Verdedigende middenvelder positie 6
De gewenste vervanger van Fredrik Aursnes is er niet gekomen en dus zal Feyenoord deze positie moeten oplossen met de aanwezige spelers binnen de huidige selectie. Zoals Quinten Timber. Hij speelde al op deze positie, bijvoorbeeld tegen RKC Waalwijk. Maar Slot gaf wel aan dat hij Timber liever iets dieper op het middenveld ziet spelen.

Timber is met zijn transfersom van 7,5 miljoen van FC Utrecht de duurste Feyenoord-aanwinst uit de clubhistorie. Met zo'n prijskaartje is het de verwachting dat hij een zekere basisspeler is onder Arne Slot, die hem er heel graag bij wilde hebben. Dat kan ook alsnog op 'zijn' nummer 8 positie. Bijvoorbeeld in de variant waarbij Lutsharel Geertruida op het middenveld staat, zoals tegen FC Emmen.
Met Timber op deze plek is er wel een vorm gevonden waarbij hij samen kan spelen met Orkun Kökcü. Mats Wieffer maakte de overstap van Excelsior naar Feyenoord en is de back-up voor deze positie. Helaas voor hem heeft hij een slechte voorbereiding gehad, door een flinke enkelblessure die roet in het eten gooide.
Verdedigende middenvelder positie 8
Quinten Timber is sterk en topfit en een goede verbindingsspeler met loopvermogen, wat gevraagd wordt voor deze positie. Natuurlijk is ook Orkun Kökcü er nog. Vorig seizoen werd hij een linie terug gehaald, van aanvallende middenvelder naar deze plek. Meer box-to-box. Kökcü had het beste seizoen uit zijn loopbaan tot dusver en de club wil graag zijn contract openbreken en verlengen.

Kortom: voor de positie van nummer 8 heeft Feyenoord eigenlijk twee basisspelers onder contract staan. Een luxepositie voor trainer Slot, die het wel zal moeten managen mocht hij een harde keuze tussen beide spelers willen maken.
Aanvallende middenvelder
Zelden kreeg een speler zoveel lof en complimenten na zijn debuut voor Feyenoord als de Pool Sebastian Szymanski ten deel veel na het uitduel bij Vitesse. Feyenoord heeft een optie tot koop op de aanvallende middenvelder die wordt gehuurd van Dinamo Moskou. Dit bedrag is naar verluidt wel minstens tien miljoen euro en de vraag is of Feyenoord zo'n bedrag kan en wil ophoesten. Maar dat is voor later.

Met de 21-jarige Argentijn Ezequiel Bullaude heeft Feyenoord een 'ruwe diamant' voor de toekomst binnen. Ongetwijfeld gaat hij als stand-in van Szymanski ook al aan zijn minuten in het eerste komen. Zijn komst zorgde er (mede) voor dat het uitzicht op speeltijd voor Jens Toornstra minimaal zou worden, waardoor hij naar FC Utrecht vertrok. Ook Mohamed Taabouni kreeg al wat speeltijd op deze positie, maar toen was Bullaude er nog niet bij.
Rechtsbuiten
Ze wisselen bij Feyenoord tot nu toe regelmatig van flank, maar vooralsnog maakt Javairo Dilrosun de meeste minuten op deze positie. Met zijn linkerbeen naar binnen toe komen en dan uithalen. Of op snelheid buitenom en een voorzet geven. De speler die al relatief vroeg in de voorbereiding over kwam van Hertha BSC moet zorgen voor de nodige assists en goals bij Feyenoord.

Ook Patrik Walemark klopt aan de deur bij Feyenoord. Hij scoorde de eerste goal van dit seizoen bij Vitesse en was beslissend met een invalbeurt bij RKC Waalwijk. Met zulk rendement krijgt hij vanzelf meer en meer speeltijd. Zijn ontwikkeling zorgt er mede voor dat de speelminuten voor Alireza Jahanbakhsh beperkt zijn, die de hoge verwachtingen in zijn eerste seizoen en de voorbereiding op dit nieuwe seizoen niet heeft kunnen waarmaken.
Linksbuiten
Igor Paixao is de beoogde basisspeler op de linksbuitenpositie en heeft 'big shoes to fill'. De Braziliaanse dribbelaar moet Luis Sinisterra doen vergeten en dat is niet makkelijk. De Colombiaan combineerde mooie acties met rendement, maar had daar wel wat aanpassingsjaren voor nodig.

Mocht Paixao er dus niet meteen staan, hoeft dat niet te betekenen dat hij deze verwachtingen op termijn niet alsnog waar gaat maken. Achter hem is met Oussama Idrissi en ervaren buitenspeler gehuurd van Sevilla, al is hij zichtbaar nog niet op het niveau van zijn AZ-periode. Ook Mohamed Taabouni is een optie
Spits
En ten slotte de van oudsher meest lastige positie bij Feyenoord: de spits. Na het vertrek van zowel Cyriel Dessers als Bryan Linssen had Feyenoord niet één, maar twee nieuwe aanvallers nodig. Met Danilo sloeg Feyenoord al snel zijn slag. De Braziliaan werd al vroeg vastgelegd en was op de eerste dag van de voorbereiding al van de partij. Hij begint dus ook in de basis dit seizoen en zolang hij blijft scoren zal Slot hem er mogelijk niet snel uithalen.

Voor aankoop Santiago Gimenez is dus wachten op zijn kans, al heeft hij met invalbeurten zijn eerste minuten er al op zitten. Feyenoord heeft er grondig werk van gemaakt om hem te halen en betaalde, in tegenstelling tot Danilo, ook een transfersom voor hem. Uiteindelijk is het dus de bedoeling dat Gimenez gaat spelen en met winst wordt doorverkocht. Om dat te bereiken hoeft hij 'slechts' één ding vooral te doen: doelpunten maken.