NIEUWS

Moordzaak Peter R. de Vries moet misschien helemaal opnieuw

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Archief
Het proces over de moord op Peter R. de Vries moet mogelijk in zijn geheel opnieuw, omdat de samenstelling van de Amsterdamse rechtbank is veranderd. Een van de drie rechters werkt nu in het buitenland en is vervangen door een collega.
De wet schrijft in dat soort gevallen voor dat de zaak opnieuw moet, tenzij het OM en de advocaten vinden dat er er kan worden verdergegaan. De Amsterdamse rechtbank neemt daar op 3 november een beslissing over.
Tegen twee verdachten van de moord - Rotterdammer Delano G. en Kamil E. uit Maurik - was levenslange gevangenisstraf geëist. De rechter zou op 14 juli uitspraak doen. Maar het vonnis werd uitgesteld, omdat er nieuwe informatie was binnengekomen van een anonieme getuige.
Na 14 juli is een van de drie rechters begonnen aan een nieuwe baan in het buitenland. Vanwege de grote afstand is het niet haalbaar om haar voor elke procesdag in te vliegen, dus zij moest worden vervangen.
De advocaten van de verdachten Delano G. en Kamil E. wilden vanochtend niet zeggen of zij vinden dat de zaak over moet of niet. Ook het Openbaar Ministerie wilde zich er nog niet over uitlaten.
De advocaten van Kamil zeiden tijdens een korte zitting donderdag dat zij het vreemd vinden dat hun zaak niet wordt samengevoegd met die van de vier nieuwe verdachten die kort geleden zijn aangehouden. "Het gaat tenslotte allemaal over diezelfde gebeurtenis op 6 juli 2021." Dat kan erop duiden dat met name zij aandringen op een geheel nieuw proces.

Wrang

De nieuwe situatie is een grote klap voor de nabestaanden van Peter R. de Vries. Zijn partner Tahmina Akefi: "Ik hoopte al dat op 14 juli een uitspraak zou zijn geweest, zodat ik een deel had kunnen afsluiten. Nu gaat het mogelijk nog veel langer duren."
Zij verwacht dat de advocaten wel om een nieuw proces gaan vragen. "Zij hebben er belang bij. Ik ben lang genoeg met Peter geweest om te weten dat zelfs in zo'n zaak iedere verdachte de beste verdediging verdient. Ik die zin begrijp ik het, maar ik hoop niet dat het zover komt."
Royce de Vries, de zoon van Peter R. de Vries: "Hier zitten we natuurlijk niet op te wachten. Je denkt dat alles achter de rug is, en dan moet misschien alles over. Dat zou heel wrang zijn."
De kans dat het proces over moet, acht hij reëel. "Ik heb vernomen dat de verdediging van een van de verdachten bezwaar heeft tegen doorgaan."
Volgens De Vries had er een extra rechter aangesteld moeten worden als achtervang. Zo'n reserverechter is gebruikelijk in grote rechtszaken, zoals het Marengo- en MH17-proces. Daarmee wordt vertraging voorkomen als onverhoopt een rechter uitvalt.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later in het ziekenhuis.
Delano G. uit Rotterdam was volgens het OM degene die de kogels afvuurde. De Pool Kamil E. zou de auto hebben bestuurd en voorverkenningen hebben gedaan. Inmiddels heeft de politie vier nieuwe verdachten gearresteerd, van wie er drie nog vast zitten.
Kamil E. (links) en Delano G.
Kamil E. (links) en Delano G. © NOS