FEYENOORD

Feyenoord leert van unieke transferzomer met plan om eerder spelers te kunnen kopen

Arne Slot staat langs de kant tijdens Feyenoord-Osasuna
Arne Slot staat langs de kant tijdens Feyenoord-Osasuna © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
De kassa heeft flink gerinkeld deze zomer in De Kuip. Met geld dat in de lade kwam. Veel geld. Het werd óók uitgegeven op een manier zoals dat voorheen nooit eerder gebeurde. Het halen van nieuwe spelers voor serieuze bedragen kon pas gebeuren nadat Feyenoord spelers had verkocht. Maar er is een plan om dat in de toekomst anders te laten verlopen.
Middenvelders in de verdediging, verdedigers op het middenveld en vleugelspitsen in de punt van de aanval. Het was en is af en toe flink puzzelen voor Feyenoord-trainer Arne Slot. Zeker in het begin van de voorbereiding was zijn selectie verre van op orde.
Nu is het in die fase van de voorbereiding wel gebruikelijk dat elftallen incompleet zijn. Vanwege interlands en de eerste transfers. Maar bij Feyenoord werd het in de aanloop naar dit seizoen eigenlijk nooit rustig. Bij geen enkele club waren de mutaties zo sterk als bij Feyenoord.
Juichende Feyenoord-spelers na een doelpunt tegen Vitesse.
Juichende Feyenoord-spelers na een doelpunt tegen Vitesse. © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Inclusief huurlingen vertrokken er 16 spelers met meerdere wedstrijden in het eerste elftal uit De Kuip. En er kwamen ook vijftien nieuwe spelers voor terug. Een ware metamorfose.
Met het type spelers en de leeftijdscategorie waarin Feyenoord heeft gescout moet de basis worden gelegd voor een toekomst waarin de Rotterdammers weer kunnen anticiperen op vertrekkende spelers. Zodat er al een linksback gehaald kan worden, nog voordat een Tyrell Malacia zijn transfer naar Engeland heeft afgerond. Zeker als een uitgaande transfer wat langer duurt, maar er wel duidelijk aan zit te komen.

Geld reserveren voor de volgende zomer

“Deze transferwindow moet ervoor zorgen dat we niet weer in deze situatie komen,” kijkt Slot vooruit naar de toekomst. “Daarmee gooi ik niet dit seizoen in de prullenbak, voor de duidelijkheid!”
Feyenoord heeft deze zomer niet al het binnengekomen geld weer gebruikt voor inkomende transfers. Van het binnengekomen bedrag (veel transfergeld komt in delen binnen) is ongeveer de helft gebruikt om nieuwe spelers terug te halen. De andere helft wordt deels gereserveerd om volgende zomer een betere financiële basis te hebben.
Arne Slot met Orkun Kökcü, de nieuwe aanvoerder van Feyenoord
Arne Slot met Orkun Kökcü, de nieuwe aanvoerder van Feyenoord © VK Sportphoto
Feyenoord is in één klap financieel gezond en uit de rode cijfers. Daarnaast wordt er geld apart gehouden voor langlopende dossiers. Zoals verdere investeringen in de jeugdopleiding en onderhoud aan het stadion. En denk aan terugkoop van aandelen van de ’Vrienden van Feyenoord’, waarmee de afspraak is gemaakt dat de club dit zou doen bij transferopbrengsten en Europese inkomsten.
"Wij hebben duidelijke afspraken met de Vrienden van Feyenoord en daar gaan wij ons ook aan houden," is algemeen directeur Dennis te Kloese er duidelijk over. Waar in het verleden de sfeer tussen de beleidsbepalers in De Kuip en 'De Vrienden' nog te wensen overliet, is dat sinds de komst van Te Kloese sterk verbeterd.
"We hebben recent een presentatie aan de Vrienden van Feyenoord gegeven," vertelt Te Kloese. Ook trainer Arne Slot gaf daarin een presentatie. "Dat draagt absoluut bij aan een betere sfeer."

Minder huurspelers

Slot heeft vertrouwen in de toekomst van Feyenoord. Hij verlengde deze zomer ook zelf zijn contract in De Kuip. “Ik denk dat wij kwalitatief goede spelers hebben. En dat we ook weer spelers hebben waarbij we kans maken dat we weer vaker één of meerdere spelers in een zomer kunnen verkopen,” vertelde hij begin augustus al.
“Het mooie is wel dat we nu een stap gezet hebben ten opzichte van vorig seizoen. Toen moesten we veel met huurspelers werken en kwamen we in de voorbereiding op het nieuwe seizoen meteen met hiaten te zitten. Er stonden spelers achterin die hun hele leven daar nog bijna niet gespeeld hadden.”
Cyriel Dessers en Guus Til, huurspelers die niet te behouden waren voor Feyenoord
Cyriel Dessers en Guus Til, huurspelers die niet te behouden waren voor Feyenoord © VK Sportphoto
Met het geprofessionaliseerde scoutingapparaat bij Feyenoord is daarom heel doelgericht gekeken naar spelers die Feyenoord zelf kon contracteren. In een leeftijd dat er ‘restwaarde’ is voor de toekomst, als zij succesvol blijken te zijn. In de Nederlandse markt wordt het steeds lastiger om spelers bij de subtop weg te halen, maar in het buitenland lukt het Feyenoord nog wel om voor enkele miljoenen versterkingen te halen.
Dat die spelers uit het buitenland altijd een streepje voor hebben op spelers uit eigen land, betwijfelt Slot. "Het gaat bij Feyenoord vaak over 'bord op schoot-scouting', terwijl de laatste twee kampioenselftallen vol zaten met Nederlandse spelers uit de Nederlandse competitie. Dat blijft mij verbazen. Als wij interesse hebben in een Nederlandse spelers dan zit daar een negatievere lading aan dan wanneer er een YouTube filmpjes voorbij komt van een speler uit een ver land."

Lange termijn versus korte termijn

Een nadeel is dat deze spelers, zoals de vele jongens uit Latijns-Amerika die deze zomer zijn gekomen, meer aanpassingstijd nodig hebben. De echte vruchten van deze transferzomer plukt Feyenoord dus mogelijk pas in de loop van het seizoen en erna. “Nu is het zo, maar dan ga ik heel ver vooruit kijken, dat als straks iedereen bij elkaar is en er worden de volgende zomer er twee of drie verkocht. Dan kunnen wij heel rustig door voetballen en hebben wij nog steeds een heel goed elftal staan,” zegt Slot.
Mats Wieffer is één van de nieuwkomers bij Feyenoord dit seizoen
Mats Wieffer is één van de nieuwkomers bij Feyenoord dit seizoen © Yannick Verhoeven (VK Sportphoto)
“Misschien zijn we dan in de breedte ook wel sterker," zegt Slot erover. "Dat als speler A weg gaat, dat speler B er al zit die dat ook prima in kan vullen. Daar hebben wij nu een paar voorbeelden van.” Slot doelt op spelers als Mats Wieffer en Mo Taabouni. Spelers die achter de basisploeg aan zitten en bij een vertrek van de speler voor ze kunnen stijgen in de pikorde en hiërarchie.
“Dat is een hele prettige gedachtegang voor de lange termijn. Maar ik besef mij als geen ander dat in de voetballerij er alleen een lange termijn is als er ook resultaten zijn op de korte termijn. En die resultaten zullen we dus snel moeten halen.”