ZIEKTE

Sander de Kramer overleefde de dodelijkste vorm van malaria: 'Ik dacht: dit kan weleens het einde zijn'

Sander de Kramer kroop door het oog van de naald, maar voelt zich inmiddels stukken beter
Sander de Kramer kroop door het oog van de naald, maar voelt zich inmiddels stukken beter © Rijnmond
Voor de 141ste keer vertrok journalist en presentator Sander de Kramer een paar weken geleden naar Afrika. Sierra Leone, om precies te zijn. Daar leidt hij projecten om scholen te bouwen voor kansarme kinderen. Toch verliep deze reis anders dan de 140 keren ervoor. De Kramer liep de dodelijkste vorm van malaria op en werd in het vliegtuig naar huis zo ziek, dat de piloot overwoog om halverwege de vlucht te landen. "Ik heb echt even gedacht: 'Als dit nog erger wordt, dan zou het weleens klaar kunnen zijn'."
"Ik was in Sierra Leone voor onze projecten om scholen te bouwen voor kinderen die anders niet naar school kunnen, zoals gehandicapten en weeskinderen", legt De Kramer uit. Een taak waar hij trots op is.
Maar toen hij voor de terugreis in het vliegtuig stapte en zich op een paar kilometer hoogte bevond, werd De Kramer plotseling erg ziek. "Koorts, rillen, van alles. Ik was zo enorm ziek", vertelt hij. Dat deed de alarmbellen rinkelen. "Het was mijn 141e keer naar Afrika en ik had nog nooit eerder malaria gehad, maar ik heb er wel veel over gelezen. Met name de koortsstuipen wezen op malaria. Er zit namelijk een parasiet in je lijf en dat probeert je lichaam te bestrijden door de temperatuur omhoog te gooien."

Isolatie

De Kramer twijfelde geen moment en trok aan de bel. "Ik zei tegen de stewardess: 'Ik ben echt heel erg ziek. Ik denk dat ik malaria heb'." Vanwege het coronaprotocol werd hij direct in isolatie gelegd. Vier rijen werden compleet leeg gemaakt, zodat hij daar kon liggen. "Ik was op een gegeven moment zo ziek, dat ik dacht: 'Als het licht nu uitgaat, dan is dat maar zo'."
Gelukkig stond het vliegtuigpersoneel De Kramer bij. "Ik kreeg onwijs veel steun van de stewardess. Ik heb achteraf gehoord dat de piloot ook nog overwogen heeft om halverwege naar beneden te gaan, omdat ik zo ziek was. Maar omdat ik in slaap was gevallen, zijn ze toch doorgevlogen."
Sander de Kramer raakte besmet met malaria in Afrika en overleefde dat maar net

Race naar het ziekenhuis

"Toen ik aankwam op Schiphol, ging ik in één rechte lijn naar het Erasmus MC", vertelt hij. "Niet met een ambulance, want ik ging voor sneller vervoer: mijn vrouw. Die ging als een raket over de linkerbaan." Eenmaal in het ziekenhuis was binnen een halfuur duidelijk dat De Kramer inderdaad besmet was geraakt met malaria. "En toen bleek het ook nog de malaria tropica te zijn, dat is de dodelijke variant. Die parasiet vermenigvuldigt zichzelf in je lichaam. Na een tijdje raken je bloedvaten verstopt en dan schiet de parasiet naar je hersenen. Dan is het klaar."
De bestrijding van de parasiet begon dan ook direct. "Je krijgt een hele stoot aan tabletten. Vier tegelijk. En dan weer vier. En nog eens." Uiteindelijk werd de parasiet vermoord. De hulp kwam net op tijd voor De Kramer. "De dokter heeft letterlijk gezegd: 'De vlucht had niet veel langer moeten duren, anders had het ziektebeeld heel anders kunnen verlopen.' Dat zet je wel aan het denken."

Malariapillen

Helemaal onverwacht kwam de ziekte niet. Dat hij besmet kon raken met malaria, wist De Kramer namelijk als geen ander. "Ik wist: ooit ben ik aan de beurt. Ik ben 141 keer naar Afrika geweest. Ik kom er meerdere keren per jaar, dus je weet dat je die mug een keer tegenkomt."
In Afrika slaapt Sander de Kramer onder een klamboe tegen de muggen
In Afrika slaapt Sander de Kramer onder een klamboe tegen de muggen © Sunday Foundation
Toch besloot hij voor deze reis geen malariapillen in te nemen. "Ik heb zo veel malariapillen geslikt in mijn leven, dat ik er misschien wel een kwaal aan over heb gehouden. Ik heb continu een piep in mijn hoofd. Dat kan zijn gekomen door de malariapillen." Hij nam wel veel andere voorzorgsmaatregelen. "Lange mouwen, onder een klamboe slapen, met deet insmeren, papayapillen."

19 uur geslapen

Helaas weerhield dat de mug er niet van om hem te prikken. "Maar ik ben er nog." Wel duurde het even voordat De Kramer zich weer wat beter voelde. "Het duurt wel een maand of twee voordat je weer helemaal op de been bent. De eerste nacht heb ik negentien uur aan één stuk door geslapen. Dan merk je echt dat je lichaam gevochten heeft." Inmiddels is hij bijna de oude. "Nu merk ik wel dat ik mijn energie terugkrijg."
Zijn volgende reis naar Afrika staat zelfs al op de planning. "Gelukkig is dat in het droogseizoen. Dan zijn er minder muggen." Aan zijn voorzorgsmaatregelen zal het in elk geval niet liggen. "Ik denk dat ik die pillen dan toch maar weer ga nemen. Luisteren naar de dokter, hè?"