GEMEENTE

Rotterdamse raadsleden boos om opvang 96 Afghaanse vluchtelingen

Stadhuis Rotterdam
Stadhuis Rotterdam © Archief
In de Rotterdamse gemeenteraad ontstond donderdagochtend onrust vanwege de opvang van 96 Afghaanse vluchtelingen in een Rotterdams hotel. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de vluchtelingen zonder de gemeente te informeren in een hotel geplaatst.
Rotterdam, gemeenteraadsleden én het College van Bestuur zijn negatief verrast de afgelopen dagen. Zonder dat ze het wisten, heeft het COA 96 Afghaanse vluchtelingen ondergebracht in een Rotterdams hotel. Leefbaar Rotterdam, VVD en Forum voor Democratie stelden daar vragen over, waarop donderdagochtend een debat volgde.
Het raadslid van Leefbaar Rotterdam dat de vragen stelde, Simon Ceulemans, legt uit waarom hij niet gediend is van de gang van zaken. "Het COA mag dat niet doen. Het is absurd. Het COA moet bij de gemeente aankloppen als het een verzoek heeft om mensen op te laten vangen. In Rotterdam is de gemeente de baas." Simon Becker van de VVD sluit zich bij die woorden aan. "COA had dit moeten overleggen."

Maximaal een maand

In een brief zegt het Rotterdamse College de gang van zaken ook te betreuren. "Inmiddels is er contact geweest met het COA en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en zijn ons excuses aangeboden."
Het COA legt in een brief uit dat de Afghanen rechtstreeks vanuit Afghanistan naar Nederland zijn gevlogen en statushouders zijn. Omdat er geen plek was, moest het COA hard op zoek naar noodopvang. Dat is het hotel geworden. De opvangorganisatie zegt dat de mensen maximaal een maand in het hotel blijven.

Vijfhonderd asielzoekers in Rotterdam

Ceulemans verwijt de gemeente in deze zaak niets. "Zij konden er niets aan doen. Het COA heeft beloofd dat ze in het vervolg wel goed gaan overleggen, voordat ze mensen plaatsen. Dus in de toekomst zal het hopelijk beter gaan. Zo kan de gemeente de coalitieafspraak van maximaal vijfhonderd asielzoekers in Rotterdam naleven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl