nieuws

Apocalyptisch verzetsschilderij gevonden in R'dam

Tijdens opruimwerkzaamheden is een uniek apocalytisch armaggedon-verzetsschilderij van de hand van Willy van Schoonhoven van Beurden uit de Tweede Wereldoorlog opgedoken. Het schilderij van de vorige eeuwse kunstschilder Willy van Schoonhoven van Beurden dook op bij z'n Rotterdamse familie.
Toendertijd moest op last van de Duitse bezetter dit Europa-inferno-familieerfstuk worden vernietigd, maar klaarblijkelijk heeft het olieverf op linnen-schilderij al die tijd verholen verstoken gezeten in een zeer zorgvuldig verborgen gehouden koker.
Net als de Joodse onderduikers die de van origine Amsterdamse kunstenaar Willy van Schoonhoven op miraculeuze wijze buiten het zicht en schot van de Duitse Sicherheits Dienst SD en Sturm Staffeln SS wist te houden, is dit omstreden schilderij bewaard gebleven voor de nazaterie.
Volgens de overlevering vormde het ontdekte doem-scenario-doek ooit een onderdeel in een drieluik. Kleinzoon Arthur van Schoonhoven zou gern vernemen waar de andere twee paneelschilderingen zijn gebleven.
Geinteresseerde (oorlog/verzet)musea wordt eveneens verzocht te reageren als ze de Van Schoonhoven van Beurden-schildering in bruikleen willen ophangen voor illustratieve educatie- doeleinden.
Samen met kleinzoon Arthur van Schoonhoven rakelt Jack Kerklaan in z'n in de Alexanderpolder gevestigde Nul10 Reclame-atelier deze unieke familievondst en bijbehorend verzetsverhaal een wijle op....