UITDAGING

Sophie, Stef en Evi van Bleiswijkse school werden 24 uur afgemat door oud-mariniers: 'Het zit allemaal tussen je oren'

Leerlingen van de Blesewic bij Meet the Marines
Leerlingen van de Blesewic bij Meet the Marines © Rijnmond
Moe, afgepeigerd en een paar slopende ervaringen rijker. Leerlingen van Melanchthon De Blesewic in Bleiswijk werden 24 uur lang gedrild door oud-mariniers. "We willen de leerlingen wat meer meegeven dan alleen de kennis uit de schoolbanken", zegt vestigingsdirecteur Jaimie de Jongh.
De Jongh had nog een reden om dit programma aan te bieden aan haar leerlingen. "Na twee jaar corona wilden we iets speciaals organiseren voor ze", vertelt ze. Voor dit programma is werd Meet the Marines ingeschakeld. "Voor hen is dit een life time experience, waar ze hopelijk leren dat je veel meer kunt dan je denkt."
Tijdens het programma kregen ze in het Hoge Bergse Bos een inkijkje in het leven van een marinier. Zo moesten de in totaal 337 leerlingen in looppas lopen en veel fysieke oefeningen doen, zoals sit-ups en opdrukken, vertelt oud-marinier Schoolenberg, die de leerlingen onder zijn hoede had.
"Ook moesten ze veel bootcampmateriaal meesjouwen, zoals boomstammen en gevulde jerrycans." Volgens Schoolenberg heeft dat wel impact gehad op de deelnemers, maar kregen ze de ruimte om het rustiger aan te doen als dat nodig was. "Het gaat vooral om de mindset", zegt hij. "Je weet niet wanneer iets start en wanneer iets ophoudt. Zeker met slaapgebrek is dat een moeilijke combinatie."

Weinig slaap, veel oefeningen

En slaapgebrek hadden de leerlingen wel. De laatste challenge voor het slapengaan was midden in de nacht toen ze net een half uur in bed lagen. "Iedereen hoorde toen een hoop kabaal en moest zijn bed uit", beschrijft Schoolenberg. "Er was vuurwerk, er was een sirene en je schrikt je drie slagen in de rondte."
Bij de 14-jarige Sophie maakte deze ervaring veel indruk. "Ineens was er een alarm, moest je je kleren aantrekken en buiten opdrukken en squats gaan doen. Ja, dat is niet heel fijn zeg maar." Daarnaast was ze ook bang dat ze na de challege niet meer in slaap kon komen. "Na de oefeningen was ik klaarwakker, en daarna moet je nog gaan slapen. Uiteindelijk is dat wel gelukt, maar het is niet echt heel fijn ofzo."

Uitdagend programma

Ook voor Evi (15) was het een uitdaging. "Eerst dacht ik niet dat ik het zou halen, maar achteraf vond ik het heel leuk en heb ik het wel naar m'n zin gehad", vertelt ze. "Het leuke is dat je met je team en je groepje dingen samen doet die anders zijn dan normaal. En dat je nieuwe mensen leert kennen."
De 15-jarige Stef leerde weer iets anders: "Doorzettingsvermogen is eigenlijk alles', zegt de tiener resoluut. "Ik geef even een voorbeeld: als je met een balk van 20 kilo vijf kilometer moet lopen is dat best zwaar. Dat merk je wel, maar dan ga je door en komt het goed."