AFVAL

Capellenaren ergeren zich groen en geel aan afval: een falende gemeente of asociale bewoners?

De Gebouwenbuurt in Capelle-Schollevaar ligt erbij als een vuilnisbelt
De Gebouwenbuurt in Capelle-Schollevaar ligt erbij als een vuilnisbelt © Radio Capelle
Overvolle containers of een complete inboedel aan grofvuil op straat. Op sommige plekken in Capelle aan den IJssel is het eerder regel dan uitzondering. Op sociale media uiten Capellenaren bijna dagelijks hun frustratie over de troep in hun wijk. Radio Capelle ging op zoek naar de oorzaak van het probleem.
Van de slogan 'Samen houden we de buurt schoon', die op een heleboel afvalcontainers is te vinden, blijft in verschillende wijken weinig over. Het probleem lijkt steeds erger te worden. Mogelijk dat corona hiermee te maken heeft. In 2020 is er namelijk 800 duizend kilo meer aan grofvuil ingezameld en gescheiden dan voorheen. Door het vele thuiswerken produceerden Capellenaren zo'n 1.100 ton aan extra huisafval.

Afvalactieplan

Om de groeiende afvaloverlast aan te pakken besloot de gemeente in 2020 aan de slag te gaan met het 'Afvalactieplan'. Zo zijn er nu bijvoorbeeld pasjes voor sommige bewoners om illegale vuilstort van bedrijven of mensen buiten de gemeente te voorkomen. Ook is er op veel afvalbakken een nieuwe sticker aangebracht om bewoners te informeren over hoe zij hun vuil op de juiste manier kunnen aanbieden.
Daarnaast heeft de gemeente met het plan de ambitie om meer handhavers in te zetten zodat afvaldumpers beboet kunnen worden. Ook moet de groep mensen die een container 'adopteert' groeien. Zij houden de ruimte rond een container schoon en de gemeente krijgt er meer ogen in de wijk mee.
Als de gemeente zo'n vuilnisbak drie dagen vol laat zitten, is het onvermijdelijk dat mensen er iets naast zetten.
Bewoner van de Gebouwenbuurt

Gedragsverandering

Het zijn veelal maatregelen die het gedrag van bewoners zou moeten veranderen. Maar is dit genoeg? In de Gebouwenbuurt van Capelle-Schollevaar is weinig te zien van gedragsverandering. De containers zitten vaak vol, wat ervoor zorgt dat mensen hun vuilniszakken naast de bakken zetten.
Ook bij deze afvalbakken belandt het vuilnis niet in de containers
Ook bij deze afvalbakken belandt het vuilnis niet in de containers © Radio Capelle
Dit zorgt niet alleen voor ergernis in de straat, maar ook voor overlast van ongedierte. Volgens een bewoner ligt het probleem zowel bij buurtbewoners als bij de gemeente: "Je moet je afval natuurlijk niet naast de containers dumpen. Maar als de gemeente zo'n vuilnisbak drie dagen vol laat zitten, is het onvermijdelijk dat mensen er iets naast zetten."
De afgelopen jaren werden de restafvalcontainers in Capelle juist uitgerust met een vulgraadmeter om dit soort problemen te voorkomen. Maar dat systeem blijkt niet waterdicht. Zo komt het voor dat een container vol is, maar dat ernaast een afvalbak staat waar nog genoeg bij kan. Het systeem meet het gemiddelde van die containers en krijgt dus geen seintje om te legen.
Ook blijkt uit navraag bij de gemeente dat niet alle vulgraadsensoren goed werken. Soms komt dat door een technisch defect, maar vaak is klemzittend afval door te grote vuilniszakken de oorzaak.
Radio Capelle sprak met buurtbewoners over het afvalprobleem in de gemeente

Melding maken

Als bewoners melding maken van troep, blijkt dat daar in de praktijk niet altijd vlot op wordt gereageerd. "Ik heb vanmiddag rond 12:00 uur ophaaldienst Irado gebeld of ze onze papierbak willen komen legen. Maar het is nu 16:00 uur en ze zijn nog steeds niet geweest, zoals wel vaker, helaas”, zegt een buurtbewoner van de Capelse Hoeken.
In de wijken 's Graveland en Fascinatio blijkt dat ook het geval te zijn. Fractievoorzitter Leon Anink van de VVD was in februari bij Radio Capelle te gast en merkte op dat dit probleem al veel langer speelt: "We hebben in twee dagen tijd zo’n driehonderd mensen gesproken en werkelijk waar iedereen spreekt over overvolle containers in hun straat."
Werkelijk waar; iedereen spreekt over overvolle containers in hun straat. Je ziet het afval er gewoon uitpuilen.
Leon Anink - fractievoorzitter VVD Capelle
Hij vervolgt zijn verhaal: "Op een gegeven moment zijn we met één van die bewoners naar zo’n container gelopen en je zag het afval er gewoon uitpuilen. Ter plaatse heb ik een melding gemaakt en ’s maandags ging ik na mijn werk kijken. Toen ik aankwam trof ik precies dezelfde situatie aan, gewoon onveranderd."

Eigen verantwoordelijkheid

De slecht functionerende ophaalsystemen en klachtafhandelingen van Irado en de gemeente blijken dus van grote invloed te zijn op dit probleem. Maar ook het gedrag van bewoners is na de invoering van het Afvalactieplan niet bepaald verbeterd.
In verschillende wijken ligt er nog steeds veel grofvuil dat niet bij de afvalcontainers, maar bij het afvalbrengpunt aan de Groenedijk hoort. In sommige wijken gaat het dumpen van grofvuil zelfs een stapje verder: bij de Hoekenflats gooien bewoners hun oude bankstel of stoelen zelfs van verdiepingen hoog naar beneden. "Ik woon hier al 23 jaar en vroeger was het hier veel netter. Het is een gettobuurt aan het worden", zegt een mevrouw die in een van de flats woont.
Grofvuil wordt naast de containers gedumpt
Grofvuil wordt naast de containers gedumpt © Radio Capelle

Een grote bende

Volgens een andere flatbewoner moeten mensen meer verantwoordelijkheid voor hun eigen afval nemen: "Ik vind dat hier genoeg containers staan. We hebben een glasbak, een papierbak. Alles is gescheiden. Dus als je iets niet kwijt kan zet het dan bijvoorbeeld in de berging totdat de bakken geleegd zijn. Dat doe ik zelf ook."
De maatregelen van het Afvalplan lijken hier onvoldoende te werken. De bewoners hebben in april 2021 allemaal een afvalpasje ontvangen voor de restafvalcontainers bij de ingang van hun flat, maar dat heeft nog niet het gewenste resultaat, getuige de grote bende. Ook overtreders kunnen gewoon hun gang gaan, want handhavers zien de inwoners niet. Om 'samen de buurt schoon te houden' heeft de gemeente dus nog een heleboel werk te verrichten.

Reactie gemeente

In een reactie aan Radio Capelle laat de gemeente weten dat het op een aantal locaties in Capelle inderdaad niet goed gaat. In de komende tijd zullen er meer maatregelen genomen worden vanuit het Afvalactieplan. Zo worden de vulgraadsensoren in een aantal ondergrondse containers vervangen, maar blijft ook het gedrag van bewoners een belangrijk actiepunt.
Wethouder Sjoerd Geissler: "Gelukkig doet het merendeel van de Capellenaren het goed, dat zie je ook in de meeste wijken. Maar in een aantal delen van Capelle gaat het niet goed", zegt wethouder Sjoerd Geissler. "Dat getuigen de meldingen en de foto’s zoals we die soms per mail binnenkrijgen en die op de social media te zien zijn. Dat kan zijn omdat er in de uitvoering van ons werk dingen verkeerd gaan. Dat betreuren we en daar moeten en gaan we dan ook verdere maatregelen op nemen, maar het is in een aantal gevallen vooral het gedrag van bewoners."
Bij de papierbak van de Hoekenflats worden naast dozen ook sandalen achtergelaten
Bij de papierbak van de Hoekenflats worden naast dozen ook sandalen achtergelaten © Radio Capelle

Intensief gesprek

Geissler laat verder weten dat de gemeente gaat kijken naar een betere afhandeling van klachten: "Het is met het huidige systeem onvoldoende duidelijk wat er met de melding van een Capellenaar wordt gedaan. De gemeente moet zorgen dat afval wordt opgehaald en er voldoende containercapaciteit is. Met Irado hebben we goede afspraken maar we kijken continu hoe de service verbeterd kan worden."
Onderzoek & tekst door: Thomas Bresser & Max Theodoridis
Dit is een samenwerking met onze mediapartner Radio Capelle.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl