nieuws
Bemiddeling in strafzaken uitgebreid dankzij geldinjectie

Het strafrecht-experiment met mediation tussen slachtoffers en daders wordt uitgebreid. Eind vorig jaar dreigde de proef nog gestopt te worden vanwege geldgebrek, maar dankzij het Dordtse oud-Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) kan het toch doorgaan.
Tijdens mediationsessies gaan daders en slachtoffers van een misdrijf vrijwillig met elkaar in gesprek onder begeleiding van een bemiddelaar. De Raad voor de Rechtspraak denkt dat dit jaar door heel Nederland 1660 aanvragen in behandeling kunnen worden genomen.
Proef
De afgelopen drie jaar is onder meer in Rotterdam geëxperimenteerd met mediation. In die periode werden 370 zaken die aan aanmerking kwamen er voor aangemeld. Daarvan zijn er uiteindelijk 211 met de hulp van mediators behandeld.
Uit de proef is gebleken dat mediation vaak positief uitpakt. Betrokkenen houden er een goed gevoel aan over. Volgens een woordvoerder van de Raad van de Rechtspraak was in Rotterdam 78% van de mediationzaken succesvol.
Het project dreigde ten einde te komen door gebrek aan geld. Voormalig PvdA-Kamerlid Recourt heeft ervoor kunnen zorgen dat er voorlopig toch weer 1,5 miljoen euro is vrijgemaakt. Mediation kan daardoor in het hele land worden ingevoerd.
Aanmelden
Zowel officieren van Justitie als rechters kunnen zaken die ze geschikt vinden voor bemiddeling, aanmelden bij het mediationbureau van een rechtbank. Dat kunnen alle soorten strafzaken zijn; mishandeling, bedreiging, inbraak of beroving en er was zelfs een poging tot moord bij.
Meewerken aan mediation is vrijwillig. In ongeveer 40 procent van de gevallen weigert één van de betrokken partijen.
Overigens betekent het inschakelen van een mediator niet automatisch dat een verdachte niet meer voor de rechter hoeft te verschijnen. Wel worden rechters er door ontlast. Ook houden ze bij een veroordeling en het bepalen van de strafmaat vaak rekening met een positieve uitkomst van de mediaton.