112

Dit is wat we nu weten over het fatale ongeval in Nieuw-Beijerland: 'Het was een complete chaos'

Hulpdiensten bij dodelijk ongeval met een vrachtwagen in Nieuw-Beijerland
Hulpdiensten bij dodelijk ongeval met een vrachtwagen in Nieuw-Beijerland © MediaTV
Een vrachtwagen is zaterdag aan het begin van de avond ingereden op een groep mensen in Nieuw-Beijerland. Dit gebeurde tijdens een barbecue van een ijsvereniging. Zes mensen zijn om het leven gekomen, zeven mensen raakten gewond. Van de gewonden verkeert een persoon in kritieke toestand.
De eerste melding van het fatale ongeval aan de Zuidzijdsedijk werd om 18.08 uur gedaan. Vanaf dat moment rukten hulpdiensten in grote getale uit. De bestuurder van de vrachtwagen was nog aanspreekbaar na het fatale ongeval. De vrachtwagenbestuurder is verhoord door de politie, dat is gebruikelijk bij een soortgelijk ongeval.
Lees hier de laatste updates in ons liveblog:
Bekijk hier de reactie van de politie en de burgemeester:
Rebecca van Wijgerden, die vlak na het ongeluk aanwezig was, vertelt dat het na het ongeluk een complete chaos was. "Iedereen was in paniek, iedereen probeerde te helpen. De hulpverlening was bezig, maar er waren ontzettend veel gewonden", zegt ze. "Later kwam de chauffeur uit zijn vrachtwagen, waarna hij werd meegenomen door de politie. Iedereen was daarbij overstuur. Het is onbekend wat er precies gebeurde, maar de mensen waren boos, wilden weten wat er gebeurd is."

100 aanmeldingen voor barbecue

Buurtbewoner Leen van Dijk, die schuin tegenover het huis woont waar het drama zich afspeelde, laat weten dat het feestje van de ijsvereniging een afscheidsfeest was van de voorzitter. "Ik weet dat er honderd aanmeldingen waren. Ik ken de meeste mensen van de vereniging, ik woon hier al 58 jaar en heb zelf jaren in het bestuur gezeten." Ook zegt Van Dijk dat hij zeer ongerust is, ook omdat hij niet weet hoe het met de aanwezigen op dit moment gaat. "Het is zo heftig, zeker voor de mensen die geraakt zijn. Ik weet niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. We kunnen wel allemaal scenario’s bedenken, maar dat schiet niet op."
De ravage na het vrachtwagenongeluk in Nieuw-Beijerland
De ravage na het vrachtwagenongeluk in Nieuw-Beijerland © MediaTV
Waarnemend burgemeester Charlie Aproot van de gemeente Hoeksche Waard is zaterdagavond direct naar de plek van het ongeval gegaan. Daar heeft hij met ooggetuigen en andere betrokkenen gesproken. Hij laat weten dat er grote zorgen zijn en het verdriet groot is. "Ze zijn open naar mij over hun verdriet en hun zorgen. We hebben afgesproken dat we nauw contact houden." Daarnaast liet hij weten dat betrokkenen behoefte hebben aan informatie. "De eerste zorg is met elkaar in gesprek zijn en het verdriet te delen. Daarna kijken we waar mensen behoefte aan hebben. Maar steun is hard nodig."

Enorme impact

Ook burgemeester Wouter Kolff van de gemeente Dordrecht en voorzitter van de Veiligheidsheidsregio Zuid-Holland Zuid reageert op het dodelijke incident. Via Twitter laat hij weten dat hij het vreselijk vindt. "Hulpdiensten doen het uiterste, maar de impact is enorm. Mijn gedachten zijn bij alle slachtoffers, naasten en hulpverleners die alles doen wat in hun macht ligt."
Voor ooggetuigen en slachtoffers is een locatie aangewezen waar mensen worden opgevangen. Dit gebeurt in een boerderij in de buurt van het de plaats van het ongeval. Ook is Slachtofferhulp aanwezig.
De ravage bij het vrachtwagenongeluk in Nieuw-Beijerland
De ravage bij het vrachtwagenongeluk in Nieuw-Beijerland © MediaTV

'Alsof we in een film zaten'

Een echtpaar dat aanwezig was bij de barbecue van de ijsvereniging laat weten dat de vrachtwagen stilstond voor de T-splitsing. Vervolgens zagen ze dat de chauffeur weer ging rijden en het voertuig in de mensenmassa reed. "Het voelde alsof we in een film zaten. We hebben gezien hoe mensen meegesleurd werden." Direct na het ongeval zijn omstanders mensen gaan helpen, ze vingen onder meer kinderen op. "We zagen voeten onder de vrachtwagen. Deze beelden blijven voor altijd op ons netvlies."
De vrachtwagen die het ongeluk veroorzaakte in Nieuw-Beijerland
De vrachtwagen die het ongeluk veroorzaakte in Nieuw-Beijerland © Rijnmond
Halverwege de avond deed de politie een oproep via Burgernet om uit te kijken naar de bestuurder van een witte bestelbus met een open laadbak. Het voertuig stond op de T-splitsing van de Zuidzijdsedijk met de Langeweg.
De bestuurder van de vrachtwagen is aangehouden door de politie. De twee getuigen laten weten dat dit met veel emotie bij omstanders gebeurde.
Kijk hier de speciale uitzending van Rijnmond Vandaag terug:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl