112

Liveblog: Twee kinderen van 5 en 9 onder de gewonden | Ooggetuige: 'Slachtoffers kansloos, vrachtwagen vermorzelde hen'

Een van de gewonden wordt naar een ambulance gereden
Een van de gewonden wordt naar een ambulance gereden © MediaTV
In Nieuw-Beijerland is zaterdagavond een vrachtwagen aan de Zuidzijdsedijk ingereden op een feest van een lokale ijsclub. Zes mensen zijn om het leven gekomen.

Wat weten we tot nu toe?

  • Een vrachtwagen is in Nieuw-Beijerland ingereden op een groep mensen tijdens een barbecue van een ijsclub.
  • Er zijn zeker zes doden en zeven (zwaar)gewonden.
  • De toestand van een van de gewonden is kritiek. Onder de gewonden zijn twee kinderen van 5 en 9 jaar oud.
  • Drie dodelijke slachtoffers komen uit één familie.
  • Een van de omgekomen familieleden is een acht maanden zwangere vrouw.
  • De gemeente Hoeksche Waard heeft een informatielijn geopend: 0800 - 647 36 47.

18:30 Volg hier de persconferentie over het vrachtwagendrama

17.20 Kijk speciale uitzending Rijnmond Vandaag terug

17:00 Vlaggen in Hoeksche Waard halfstok

16:20 Twee kinderen van 5 en 9 jaar onder gewonden

Onder de zeven slachtoffers die in het ziekenhuis liggen na het drama in Zuidzijde zijn twee kinderen. Dat heeft de politie zondagmiddag laten weten. Een van de gewonden is zwaargewond. Zijn of haar toestand is kritiek. Zestien rechercheurs doen onderzoek naar de achtergrond van het drama. Zij kijken naar de technische toestand van de vrachtwagen en de medische toestand van de chauffeur op het moment van het ongeval.
Politiewoordvoerder Mirjam Boers: "Vast staat dat de chauffeur niet had gedronken. We gaan dus vooralsnog uit van een noodlottig ongeval." Volgens haar is gebleken dat de vrachtwagen vanuit stilstaande toestand plots van de dijk af is gereden. De chauffeur van een wit bestelbusje, die op dat moment ook op de kruising was, is inmiddels gehoord als getuige. Hij is niet verdacht van betrokkenheid bij het ongeval. Het ongeval gebeurde zaterdag rond 18:00 uur. De Zuidzijdsedijk is een smalle weg waar op dit moment tal van borden staan vanwege wegomleidingen. Is dat mogelijk een verklaring voor wat er misging. Boers: "Ik zou dat even helemaal loskoppelen van wat er gebeurd is."
Politie over ongeval

15:55 Chauffeur vrachtwagen officieel verdachte, blijft voorlopig 3 dagen vast zitten.

15:10 Eerste bloemen gelegd bij plek dodelijk drama

Op de plaats waar zaterdag zes mensen omkwamen zijn zondagmiddag de eerste bloemen gelegd.

14:55 Ooggetuige drama: "Ik had net mijn bordje gepakt en hoorde 'wat doet ie nu???'"

Johan van Driel was zaterdagavond bij de barbecue van IJsvereniging De Kom in Nieuw-Beijerland. Iedereen bij de vereniging en in het buurtschap kent elkaar goed, zegt hij. De barbecue staat voor eeuwig in zijn geheugen gegrift. Volgens hem twijfelde de chauffeur van de vrachtwagen of hij rechtdoor zou gaan op de Zuidzijdsedijk of linksaf zou slaan de Langeweg op. Uiteindelijk heeft hij gas gegeven en is hij rechtdoor gegaan. Volgens Van Driel waren de slachtoffers volkomen kansloos. "Het is dan net een film; een vrachtwagen die van de dijk afschiet. Dat is een en al massa, dat houdt niemand meer tegen. En ik moet het toch zeggen, het vermorzelt mensen die onder een vrachtwagen belanden."
Bekijk hier het volledige interview met Johan van Driel.

14:30 Reacties op drama uit hele land

In het hele land reageren mensen op het drama in Nieuw-Beijerland. Burgemeester Foort van Oosten van de gemeente Nissewaard spreekt van een 'tragische situatie bij de overburen in de Hoeksche Waard'. Ook premier Rutte spreekt zondagmiddag zijn steun uit aan de slachtoffers en nabestaanden.

13:52 Koninklijk paar betuigt medeleven

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aangedaan door het 'vreselijke ongeluk' in Nieuw-Beijerland. Dat laten ze op sociale media weten.

13:50 Eén van de dodelijke slachtoffers erelid voetbalclub TOGB

Voetbalclub TOGB uit Berkel en Rodenrijs laat op de website weten dat één van dodelijke slachtoffers van het drama erelid Arno Koot is. In een verklaring schrijft de club:
"Diepbedroefd en geschokt over het overlijden van erelid Arno Koot gaan onze gedachten uit naar degenen die het dichtst bij Arno stonden. Arno Koot is één van de dodelijke slachtoffers van het tragische vrachtwagen incident dat op 27 augustus in Nieuw Beijerland plaats heeft gevonden.
De wedstrijd in de derde divisie tussen TOGB en UNA op zondag 28 augustus gaat niet door. Alle sportactiviteiten, waaronder de Padel clubkampioenschappen op het Hoge Land, zijn opgeschort. "De gedachten van de TOGB-familie zijn bij zijn nabestaanden en alle betrokkenen. Wij wensen alle betrokkenen heel veel sterkte toe bij het verwerken van het verlies van hun geliefde."

13:40 Gemeente organiseert persconferentie

De gemeente Hoeksche Waard houdt later deze zondag een persconferentie. Een exact tijdstip is nog niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk is de bijeenkomst na 18:00 uur.

13:30 Mensen leggen bloemen op de plaats waar de truck het publiek in reed

Aan de Zuidzijdsedijk in Nieuw-Beijerland komen mensen bloemen brengen. Het publiek is ontroerd en valt elkaar soms snikkend in de armen, ziet verslaggever Jelle Gunneweg.

12:15 Chauffeur vrachtwagen aangehouden voor veroorzaken verkeersongeval met dodelijke afloop

De 46-jarige Spanjaard, die de truck bestuurde, is aangehouden voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop en zwaar lichamelijk letsel. Hij had niet gedronken, laat de politie weten. "Zijn rol bij het incident wordt onderzocht. Vooralsnog houden we alle scenario's over de toedracht open."
De plek waar het drama gebeurde, gefotografeerd op zondagochtend
De plek waar het drama gebeurde, gefotografeerd op zondagochtend © Rijnmond

12:10 Slachtoffers zijn tussen de 28 en 75 jaar

De politie heeft de leeftijden bekendgemaakt van de dodelijke slachtoffers die zaterdagavond zijn gevallen aan de Zuidzijdedijk in Nieuw-Beijerland. Het gaat om drie mannen en drie vrouwen. Hun leeftijd ligt tussen de 32 en 75 jaar.
De slachtoffers zijn:
- een 50-jarige man uit Nieuw-Beijerland,
- een 32-jarige vrouw uit Oud-Beijerland,
- een 75-jarige vrouw uit Nieuw-Beijerland,
- een 41-jarige man uit Goudswaard,
- een 28-jarige vrouw uit Goudswaard,
- een 62-jarige man uit Nieuw-Beijerland.
Drie doden zijn afkomstig uit één familie. Onder hen is een acht maanden zwangere vrouw. Zeven personen liggen in het ziekenhuis, onder wie een in kritieke toestand.

11.55 Transportbedrijf: vrachtwagen van de weg na uitwijk voor busje

Het transportbedrijf El Mosca in het Spaanse Murcia, waarvan een vrachtwagen betrokken was, zegt tegenover de Spaanse krant La Verdad dat de vrachtwagen van de weg raakte toen de truck een busje probeerde te ontwijken. Het zou kunnen gaan om de witte bestelbus, waarnaar de politie kort na het ongeluk op zoek was. De bestuurder van het busje heeft zich inmiddels bij de politie gemeld en is gehoord als getuige.
Het bedrijf is zondagmiddag telefonisch niet te bereiken. Alleen Spaanse media slagen erin contact te leggen. Tegenover El Mundo heeft de directie van El Mosca laten weten "haar diepste medeleven te betuigen aan de families van de slachtoffers en een spoedig herstel aan degenen die gewond zijn geraakt bij de tragische gebeurtenis." Het bedrijf zegt alle medewerking te verlenen aan het onderzoek van de politie.

11:10 Drie doden uit één familie

In de Bethelkerk in Oud-Beijerland is zondagmorgen bekendgemaakt dat drie dodelijke slachtoffers uit een familie komen. Het gaat om een moeder, haar zoon en een acht maanden zwangere schoondochter. De familie was lid van de Bethelkerk.

10:26 uur - Politie: zes doden en zeven gewonden

Het drama aan de Zuidzijdsedijk in Nieuw-Beijerland heeft zes levens gekost. Dat meldt de politie. Zeven mensen raakten gewond. Een van de gewonden verkeert in kritieke toestand. De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers.
De fatale aanrijding wordt onderzocht door een team van zestien rechercheurs. De vrachtwagenchauffeur, die vanuit stilstand is gaan rijden, is aangehouden. Hij had geen geen alcohol gedronken, zegt een woordvoerder. Het gaat om een 46-jarige Spanjaard uit Murcia.
Zaterdagavond was de politie nog op zoek naar de bestuurder van een witte bestelbus met open laadbak. Deze persoon is inmiddels gevonden en gehoord als getuige.

10:15 uur - "Ik denk dat die man een kronkel in zijn hoofd heeft gehad"

Een omwonende die zag wat er zaterdagavond gebeurde, snapt niet waarom de Spaanse vrachtwagenchauffeur met zijn auto de dijk af reed. De man is zelf ook vrachtwagenchauffeur.

09:35 Gemeente Hoeksche Waard opent informatienummer

Mensen die vragen hebben na het fatale ongeluk van zaterdagavond kunnen bellen met 0800 - 647 36 47 of 14 01 86.

00:00 uur - Twee in plaats van drie doden

Uit een persbericht van de politie blijkt dat er zeker twee doden zijn gevallen, niet drie. Daarnaast zijn er meerdere mensen (zwaar)gewond geraakt. Hoeveel is niet bekend. Volgens de politie reed de vrachtwagen van de Zuidzijdsedijk af, terwijl daar beneden een barbecue van de lokale ijsvereniging aan de gang was. Daar raakte de vrachtwagen meerdere mensen.
Er waren tientallen hulpdiensten ter plaatse. De vrachtwagen is in beslag genomen, de chauffeur wordt gehoord. Het gaat om een 46-jarige man uit Spanje.
Dilan Yesilgöz-Zegerius, de minister van Justitie en Veiligheid, heeft inmiddels haar medeleven met de betrokkenen getoond.
Lees hier de liveblog van zaterdagavond over het ongeluk terug:
Ook Dilan Yesilgöz-Zegerius, de minister van Justitie en Veiligheid, heeft inmiddels haar medeleven met de betrokkenen getoond.