NIEUW-BEIJERLAND

Nieuw-Beijerland in shock na vrachtwagendrama: 'Ik zag drie mensen onder de wagen liggen, daar was niets van over'

De verslagenheid bij bewoners van Nieuw-Beijerland is groot
De verslagenheid bij bewoners van Nieuw-Beijerland is groot © Archief
Getuigen van het drama in Nieuw-Beijerland reageren in shock en vol ongeloof op het drama van zaterdagavond, dat aan zes mensen het leven kostte. Een vrachtwagenchauffeur reed met zijn truck van een talud af en raakte een groep barbecueënde mensen "Hij reed zo naar beneden, ik weet niet wat hij aan het doen was."
Rody Jongebreur is vandaag jarig. De nieuwbakken 34-jarige komt net terug uit het ziekenhuis, waar zijn vrouw en dochter nog liggen. Ze zijn beide bont en blauw, zijn dochter kreeg een tafel tegen haar achterhoofd. Jongebreurs hand en pols zitten ingepakt, hij heeft een forse wond onder zijn rechterduim. "Ik heb alles nog, dat is het mooiste cadeau dat ik kon krijgen."
Jongebreur was zaterdagavond met zijn gezin bij de barbecue van IJsclub De Kom in Nieuw-Beijerland. Dit jaar had een extra feestelijke aangelegenheid moeten worden. De festiviteiten konden eindelijk, na twee jaar coronavirus, weer doorgaan én de voorzitter van de vereniging zou afzwaaien. Het had een verbindende barbecue moeten worden, zegt Johan van Driel, die ook aanwezig was. Er waren recentelijk veel nieuwe mensen in de buurt komen wonen, die wilden elkaar graag ontmoeten. "Er was behoefte om gezellig bij elkaar te zijn", zegt Van Driel.
Bekijk hieronder het verhaal van Johan, die het vreselijke drama van dichtbij zag gebeuren:
Alles was geregeld, vertelt Van Driel trots. Er was een partij ingehuurd om te barbecue te faciliteren en er was een tent opgezet, zodat voor de wind of zon gescholen kon worden. Wat er rond 18:00 uur gebeurde kan hij niet verklaren. "We hoorden: meneer, wat doet u nu?! Dat riepen mensen. Ik keek om en zag de vrachtwagen de tent doorschieten, mensen meesleurend. In een oogwenk was het gebeurd."

Net een film

Als de vrachtwagen tot stilstand is gekomen, kijkt Jongebreur waar zijn zoontje is, of die niet onder de wagen ligt. "Daarna heb ik de motor van de wagen uitgedraaid en de sleutels afgepakt. Ik zag drie mensen onder de vrachtwagen liggen. Daar was niks van over. Uiteindelijk zag ik mijn zoon en dochter bij mijn vrouw staan. Toen liep ik leeg." Jongebreur, hoog in zijn emoties, rijdt onmiddellijk met zijn gezin naar het ziekenhuis. Onderweg komt hij veel ambulances tegen.
Rody Jongebreur staat de pers te woord
Rody Jongebreur staat de pers te woord © Jelle Gunneweg
Van Driel: "Het klinkt heel banaal wat ik nu zeg, maar het is net een film. Een vrachtwagen die van de dijk afschiet: dat is één en al massa, dat houdt niemand meer tegen. Dat vermorzelt mensen. Het is niet voor te stellen wat er dan door je heengaat, een gevoel van wanhoop, moedeloosheid en paniek. Dat maakt enorme indruk. Het is wel een barbecue die je nooit meer vergeet."
Bij de getuigen heerst behalve verdriet ook verbazing: hoe kán de vrachtwagenchaffeur nu op ze hebben ingereden? In de Spaanse media wordt gespeculeerd over de rol van een wit bestelbusje, de chaffeur zou die moesten ontwijken waardoor de wagen van de weg raakte.
Van Driel en Jongebreur herinneren het zich anders. Op de Zuidzijdsedijk stond de Spaanse chauffeur stil, bevestigt de politie. Daar kon hij uitsluitend links- of rechtsaf slaan. Maar volgens getuigen gaf hij gas en reed rechtdoor.
De vrachtwagen reed van de dijk in Nieuw-Beijerland
De vrachtwagen reed van de dijk in Nieuw-Beijerland © Rijnmond

'Alles is weg'

"Ik denk dat hij een kronkel in zijn hoofd heeft gehad heeft, door iets", zegt Kees van Peenen, een andere getuige. Hij heeft vannacht niet geslapen. Vanuit zijn auto staart hij beduusd voor zich uit. Van Peenen is zelf vrachtwagenchauffeur en heeft geen idee wat de man bezielde. "Ik heb hier een collega wonen, die is ook vrachtwagenchauffeur. Ik zei nog tegen hem: kijk, een vrachtwagen op zaterdag. Ik draaide me om om m'n bordje leeg te eten, toen hoorde ik gillen. Ik draaide me om en toen stond-ie hier. Alles weg. Barbecues, alles weg."
Van Peenen keek net als Jongebreur nog even in de cabine, naar de chauffeur. Die bleek fysiek gezien in orde, al leek hij wel in de war, zeggen getuigen, waaronder Van Driel. "Maar dat ook door de klap gekomen zijn." De politie zegt dat de man niet had gedronken. Hij zit vast voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop en zwaar lichamelijk letsel.

Steun bij elkaar

En wat nu? "Geen idee", zegt Van Peenen. Zaterdagavond heeft hij nog geholpen met het verplaatsen van auto's, zodat de bergingswerkzaamheden konden beginnen. "Daarna ben ik naar de boerderij gegaan, naar de slachtofferhulp."
Van de dodelijke zes slachtoffers komen er drie uit dezelfde familie. Eén van hen is een hoogzwangere vrouw. "Die mevrouw heb ik zien lopen. Die kennen we ook allemaal, want dat is het verhaal in een buurt: je kent elkaar. De vrouw zag ik lopen met een prachtig mooie buik. De vader was erbij, en ze hadden heel veel in om mee te doen met de barbecue. En dat is dan weg."
Vandaag is er een besloten bijeenkomst voor de deelnemers van de barbecue, zegt Van Driel. Iedereen kan daar zijn of haar verhaal kwijt, de gebeurtenissen zullen er worden besproken en iedereen kan steun bij elkaar zoeken. "Het wordt eigenlijk één grote slachtofferbijeenkomst. Ik denk dat dat heel goed is."
Wat Van Driel wel hoop gaf, is dat iedereen elkaar steunt, ongeacht iemands afkomst of geloof. "Iedereen hielp elkaar, knuffelde hield elkaar vast waar dat nodig was. De tranen... Wat dat betreft heb je elkaar ook leren kennen, maar, zoals ik al zei, op een rotmanier."
Kijk hier de speciale uitzending van Rijnmond Vandaag terug: