NIEUW-BEIJERLAND

Nieuw-Beijerland is een dag na het fatale ongeval met een vrachtwagen in diepe rouw, geen antwoorden op de vele vragen

Bloemen bij de plek van het dodelijke drama in Nieuw-Beijerland
Bloemen bij de plek van het dodelijke drama in Nieuw-Beijerland © Jelle Gunneweg
Waar velen op gehoopt hadden, kwam er niet: antwoord op de vraag hoe het fatale ongeval met een vrachtwagen in Nieuw-Beijerland had kunnen gebeuren. Zowel politie als justitie kunnen er in afwachting van het onderzoek niets over zeggen. Wel is duidelijk dat het verdriet groot is, benadrukt burgemeester Charlie Aptroot. Over een bijeenkomst met betrokkenen, families en bewoners zegt hij: “Het was heel emotioneel. Mensen vielen elkaar in de armen, er is veel gehuild. Sommige mensen vertelden dat ze nog net op tijd hun kinderen in hun armen konden nemen."
"De Hoeksche Waard is in diepe rouw. Gisteren voltrok zich hier vlakbij een ramp. In het hechte buurtschap Zuidzijde eindigde een gezellige barbecue in een groot drama. Wat een gezellige dag met elkaar, familie, vrienden en bekenden had moeten zijn, werd in één klap een groot drama." Met die woorden vat waarnemend burgemeester Charlie Aptroot van Hoeksche Waard het fatale moment op zaterdag 27 augustus samen.
De persconferentie van de zogeheten driehoek start net iets later dan 24 uur na de eerste melding van het fatale ongeval aan de Zuidzijdsedijk. Die ligt in Nieuw-Beijerland, of zoals bewoners zelf zeggen, in buurtschap Zuidzijde. Daar rijdt zaterdag rond 18:00 uur op een T-splitsing van de Zuidzijdsedijk met de Langeweg een lege vrachtwagen het talud af en dendert dwars door de feestelijkheden van ijsvereniging De Kom.
Kijk hieronder de persconferentie terug:

Ouderen, kinderen, vaders en moeders, dochters en zonen vieren feest

De leden van de ijsvereniging zijn voor het eerst sinds de coronacrisis weer samen en vieren met een barbecue het afscheid van hun voorzitter. Er zijn naar schatting zestig mensen aanwezig: mannen, vrouwen, ouderen en kinderen. De meesten kennen elkaar, zijn familie, vrienden, een gezin. Kini Homan van de politie: “Om 18:07 uur kwam de eerste melding binnen van een vreselijk incident. De vrachtwagen kwam midden in de groep terecht en direct was duidelijk dat het om een groot incident ging.”
Een ooggetuige vertelt later dat de slachtoffers volkomen kansloos waren. "Het is dan net een film; een vrachtwagen die van de dijk afschiet. Dat is een en al massa, dat houdt niemand meer tegen. En ik moet het toch zeggen, het vermorzelt mensen die onder een vrachtwagen belanden."
Het ongeluk heeft in Nieuw-Beijerland een enorme ravage aangericht
Het ongeluk heeft in Nieuw-Beijerland een enorme ravage aangericht © Rijnmond
De hulpdiensten rukken massaal uit en zijn tot diep in de nacht bezig. Al die tijd blijft onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn. Eerst wordt gesproken over drie doden, maar dat aantal stelt de politie in de loop van de avond bij naar beneden: twee dodelijke slachtoffers. “We konden echt pas duidelijkheid geven na het bergen van de vrachtwagen en het identificeren van de slachtoffers”, aldus Homan.
Waarnemend burgemeester Aptroot aangeslagen na vrachtwagenongeluk: 'Het raakt mij diep'
Er wordt een schouw gehouden van de situatie en de vrachtwagen wordt aan het einde van de avond zorgvuldig weggetakeld. Het voertuig wordt direct in beslaggenomen voor het technische onderzoek. De 46-jarige vrachtwagenchauffeur uit Spanje is dan al aangehouden. De rechter-commissaris besluit naar verwachting maandag of hij langer vast blijft zitten.

Zes doden, onder wie een hoogzwangere vrouw

Hoe fataal het ongeluk is, wordt zondagochtend duidelijk. In de Bethelkerk in Oud-Beijerland maakt de dominee tijdens een kerkdienst bekend dat uit zijn gemeenschap een moeder, haar zoon en schoondochter zijn omgekomen. De schoondochter was hoogzwanger.
De politie maakt korte tijd later bekend dat het dodental op zes staat. Het gaat om drie mannen en drie vrouwen tussen de 28 en 75 jaar oud. De slachtoffers komen uit Nieuw- en Oud-Beijerland en Goudswaard. Zeven mensen liggen in het ziekenhuis, onder wie twee kinderen van 5 en 9 jaar oud en een zwaargewond persoon. Veel mensen vinden dat het aantal doden niet klopt, omdat de eerder genoemde vrouw acht maanden zwanger was. Charlie Aptroot: "Naar mijn mening zijn er inderdaad zeven doden."
De vrachtwagen die het ongeluk veroorzaakte in Nieuw-Beijerland
De vrachtwagen die het ongeluk veroorzaakte in Nieuw-Beijerland © Rijnmond
Een trieste balans en heel Nederland vraagt zich af: wat ging hier mis? Hugo Hillenaar van justitie laat weten dat de Spaanse vrachtwagenchauffeur inmiddels een eerste keer gehoord is. Verder is de bestuurder van een witte bestelbus gehoord die op het moment van het ongeluk ook op de T-splitsing stond. Over de inhoud van die gesprekken doen justitie en politie geen uitspraken. Ze beperken zich tot mededelingen die eerder op de dag al zijn gedaan: “De chauffeur had niet gedronken en geen drugs gebruikt. Hij is vanuit stilstaande toestand plots het talud afgereden.”
Hillenaar herhaalt ook de verdenking: “We verdenken de chauffeur van het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop en zwaar lichamelijk letsel.” Op vragen of de chauffeur mogelijk moest uitwijken voor de witte bestelbus kan justitie nog geen antwoord geven. “Dat is onderdeel van het onderzoek.”
Het blijft dus wachten op het onderzoek, onder meer op de uitslag van een bloedtest. De politie heeft zestien rechercheurs op de zaak gezet, onder wie mensen van een verkeerstechnisch team. Die zullen het voertuig grondig onderzoeken, bijvoorbeeld of de remmen goed werkten of er mogelijk andere technische mankementen waren. Zaken als de telefoon van de verdachte worden uitgelezen om te achterhalen of de man daar mogelijk op heeft gekeken vlak voor het ongeluk. Ook wordt zijn bloed onderzocht om te zien of hij mogelijk door medicijngebruik beïnvloed was of onwel is geworden voor het fatale ongeval. “Ik begrijp dat er veel vragen leven waar antwoorden op gezocht moeten worden. Maar dat heeft tijd nodig. Het onderzoek heeft heel veel facetten en zal minutieus worden gedaan”, aldus Hillenaar.
Waarnemend burgemeester Aptroot aangeslagen na vrachtwagenongeluk: 'Het raakt mij diep'

Opvang eerste zorg voor burgemeester

Nieuw-Beijerland wacht af en zoekt troost bij elkaar. De nazorg is de eerste zorg van Aptroot, zegt hij nog. Maandag bespreekt hij onder meer met de scholen of er behoefte is aan speciale opvang voor de kinderen die getuigen waren van het ongeval. Ook zal hij met bewoners en betrokkenen bespreken of er behoefte is aan een herdenkingsbijeenkomst.
Aptroot belooft tot slot dat hij de verkeerssituatie onder de loep zal nemen. Want er zijn al langer klachten over het zware vrachtverkeer dat regelmatig over de smalle dijken van de Hoeksche Waard dendert.