VOLLEYBAL

Parkinson en Wiltenburg uit 'dorp dat om volleybal draait' spelen WK met Oranje: 'Maar in ons achterhoofd al bezig met 2024'

Links Michael Parkinson in actie tegen Egypte, rechts Twan Wiltenburg tijdens een eerdere wedstrijd van Oranje
Links Michael Parkinson in actie tegen Egypte, rechts Twan Wiltenburg tijdens een eerdere wedstrijd van Oranje © Ziga Zivulovic Jr. (BSR Agency)/Piotr Matusewicz (PressFocus
Afgelopen zaterdag begon voor de Nederlandse volleyballers het WK, met een 3-0 zege op Egypte. Maandag volgde een knappe 3-2 overwinning op Argentinië. Michael Parkinson (30) en Twan Wiltenburg (25) maken beiden deel uit van Oranje. En allebei komen ze uit Zevenhuizen. "Het is niet heel groot, maar het draait in die omgeving toch wel om volleybal."
Volgens Parkinson is Volleybal in Zevenhuizen de sport 'waar het meeste publiek heen gaat'. "Voorgaande jaren hadden we ook nog Robin Overbeeke die daar vandaan kwam, en mijn broertje speelt ook in de eredivisie."
Parkinson is met een zijn 30 jaar een ervaren rot bij de Nederlandse volleybalmannen. Hij prijst zijn vijf jaar jongere dorpsgenoot. "Twan is onze nieuwe jeugd, mooi dat hij zo doorgegroeid is. Hij doet het hartstikke goed en speelt veel. De bondscoach is fan van hem, als hij zo doorgaat heeft hij een leuke toekomst voor zich."

Champions League

Wiltenburg maakte afgelopen zomer een absolute toptransfer, naar tweevoudig Champions League-winnaar Zaksa Kedzierzyn-Kozle ui Polen. "Bij de clubs waar ik tot nu toe zat was het altijd een kwestie van proberen de groepsfase te overleven", vertelt Wiltenburg over zijn nieuwe club. "Nu zit je bij een club die het toernooi wil winnen."
"Dat is toch wel een heel andere doelstelling. Als we hier niet alles winnen dat er te winnen valt is het jaar mislukt. Een duidelijke doelstelling, maar wel iets anders dan ik gewend ben."

Olympische Spelen

Voorlopig ligt de focus eerst even op het WK, dat tot en met 11 september in Polen en Slovenië wordt gespeeld. Maar stiekem kijken Wiltenburg en Parkinson al verder dan dat. "Mijn persoonlijke droom is de Olympische Spelen, dat is ook een van de redenen dat we nu goed willen presteren", vertelt laatstgenoemde.
"Deelname aan de Spelen is heel afhankelijk van ranking. En elke wedstrijd die je wint of verliest geeft of kost je punten. Zeker op het WK kun je heel veel punten verdienen. Elke wedstrijd kan ons dus een boost geven en een goede kans geven om mee te doen aan de Olympische Spelen. We zijn bezig met het WK, maar in ons achterhoofd werken we al naar 2024."