OPENBAAR VERVOER

Bijna geen treinen door staking NS-personeel, ochtendspits op de weg valt mee

De impact van de staking in Midden-Nederland is groot
De impact van de staking in Midden-Nederland is groot © NS
In bijna heel Nederland rijden vandaag geen treinen van de NS door een staking van het personeel. Alleen op het traject tussen Amsterdam Centraal en Schiphol rijden treinen. Ook de Eurostar en de Thalys blijven rijden.
Het treinverkeer zou eerst alleen in het midden van het land platliggen. Maar de NS zegt dat de impact van de geplande actiedag in Midden-Nederland zo groot is dat er ook in de rest van het land geen NS-treinen rijden. Er kan geen alternatief busvervoer worden ingezet, meldt het spoorbedrijf. "We vinden het buitengewoon vervelend dat reizigers zoveel last hebben van de impact van de acties." Voor zover bekend rijden de regionale vervoerders wel, met uitzondering van het traject Alphen aan den Rijn - Gouda.
Omdat er geen treinen rijden is het drukker dan gewoonlijk op de weg, al lijkt het vooralsnog mee te vallen. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie stond er dinsdagochtend tussen de 300 en 400 kilometer file door heel Nederland. Dat betekent dat de ochtendspits iets drukker was dan gewoonlijk, maar dat er geen verkeersinfarcten zijn ontstaan.

Te laat

Reizigersbelangenvereniging Rover vindt dat de NS te laat communiceert over het niet laten rijden van treinen. Op deze manier is de overlast voor reizigers onnodig groot, zegt directeur Freek Bos tegen de NOS. Ook vraagt hij zich af of er echt geen treinverkeer mogelijk is in het noorden en zuiden van het land als er alleen in het midden wordt gestaakt.
Op de vraag waarom de NS een dag voor de verachte staking in Midden-Nederland plots besluit om ál het treinverkeer te schrappen, zegt een woordvoerder: "Omdat we het besluit niet eerder hebben kunnen nemen. Je wil alle scenario's verkennen en die duidelijkheid hebben we nu pas."
Na de bekendmaking van het nieuws gaf de reisplanner aanvankelijk nog - onterecht - aan dat er vandaag op diverse trajecten toch NS-treinen zouden rijden. Dit leidde tot verwarring onder reizigers. Maar in de loop van gisteravond is de reisplanner geüpdatet naar de werkelijke situatie.

Schiphol

Luchthaven Schiphol zal dus wel bereikbaar blijven, maar de NS adviseert reizigers om voor de zekerheid gebruik te maken van alternatief vervoer. Volgens de huidige planning gaan er nog vier keer per uur treinen naar Schiphol vanaf Amsterdam Centraal.
De ANWB waarschuwt automobilisten voor grote drukte op de wegen.