SOCIALE MEDIA

Joshua (15) wint internationale dansprijs en wil nu meer: 'De wereld overreizen en de wereld zien, dat zou ik graag doen'

Joshua in actie bij Summer Dance Forever
Joshua in actie bij Summer Dance Forever © Summer Dance Forever
Zijn idool is Michael Jackson, van jongs af aan al. Geïnspireerd door MJ heeft de 15-jarige Joshua Markiet uit Rotterdam vorige week een internationale hiphopdansprijs gewonnen op het Summer Dance Forever-festival. "Ik was als kind nooit zo bezig met of het goed was, ik hield gewoon van dansen en wilde het laten zien."
Joshua Markiet danst al zijn hele leven. In de krochten van YouTube is een filmpje te vinden waarop een 6-jarige Joshua zijn repertoire tentoonstelt. Hij schuifelt ritmisch door de woonkamer, knippert energiek met zijn vingers en gooit sierlijk zijn pet af - voor de show natuurlijk. Het is een auditiefilmpje voor dansprogramma Everybody Dance Now, waaraan hij later daadwerkelijk meedoet.
"Ik vond het gewoon leuk om te dansen", zegt Joshua. "Ik was als kind nooit zo bezig met of het goed was, ik hield gewoon van dansen en wilde het laten zien." Zijn omgeving realiseert zich dat Joshua aanleg heeft en geeft hem op voor het dansprogramma. Dat gaat hem uitstekend af: hij wordt gescout door dansscholen in Rotterdam en Amsterdam. Daar leert hij, naar eigen zeggen, pas echt dansen. Tegenwoordig danst hij bij een dansschool in Rotterdam, het Hiphophuis.
Het kan snel gaan. Op de dansscholen komt Joshua in aanraking met dancebattles en ook met het internationale Summer Dance Forever-festival in Amsterdam. In 2018 gaat hij voor het eerst kijken, in 2019 doet hij voor het eerst mee. In 2022 wint hij voor het eerst. Hij is dan 15 jaar oud.

Locking

De categorie waarin Joshua furore maakt heet locking. "Het is een showdans op funkmuziek. Het is een blije dans die op straat en in clubs wordt gedaan." Locking komt uit Amerika, vertelt hij, dus zijn fans en volgers op sociale media komen daarom ook veelal uit de Verenigde Staten. "Maar mijn broertje is mijn grootste fan", zegt Joshua trots.
Zijn 10-jarige broertje en vader gaan altijd mee naar zijn danswedstrijden. Ze waren ook bij Summer Dance Forever aanwezig om hem aan te moedigen. Zij zijn bij lange na niet de enige aanwezigen: er staat en zit altijd publiek dicht om de dansvloer heen om de danser toe te schreeuwen. "Daar krijg ik energie van, ik doe dit ook al best lang", zegt Joshua.
Zo'n dancebattle, daarop bereidt Joshua zich goed voor. Al is het wel lastig. "Je weet van te voren niet op welk nummer je gaat dansen namelijk", zegt hij. Lastig, want het ritme bepaalt nogal veel. "Je kent natuurlijk wel basismoves die je meestal doet. Maar het moment bepaalt alles. Het hangt allemaal af van jou, je tegenstander en de jury."
Joshua is sinds een tijdje ook lid van een danscollectief, genaamd Ghettofunk. Iedereen danst daar dezelfde stijl en iedereen traint samen. "We bereiden ons samen voor op een wedstrijd met zijn drieën of vieren. We trainen met en tegen elkaar. We zetten dan de timer op één minuut, want een battle duurt ook één minuut, en zetten dan een willekeurig lied op. Soms ken je het liedje, soms niet. Het wordt altijd door de dj gekozen. Welk nummer het wordt weet je nooit zeker, zo trainen we ook."

De wereld over

Op Instagram heeft Joshua inmiddels ruim 40 duizend volgers en zijn collectief heeft er ruim 200 duizend. "Eén van onze video's ging viral, daarom heb ik nu zo veel volgers." Het kan de jonge Rotterdammer niet hard genoeg gaan, want hij droomt ervan om te kunnen dansen als werk. De wereld rondreizen en dansen. Dat lukt al aardig, want laatst had hij een show in Mexico met Ghettofunk. "De wereld overreizen, de wereld zien en ook laten zien wat we kunnen. Dat zou ik graag doen."