STROOMSTORING
Drie miljoen euro schade en aanpassingen in 150 verdeelstations: de gevolgen van grote stroomstoring in Spijkenisse

Het was één van de grootste stroomstoringen in de afgelopen tien jaar: die van 6 januari in Spijkenisse. Bijna 17-duizend huishoudens en bedrijven hebben een hele dag zonder stroom gezeten op een hele koude dag. De schade loopt in de miljoenen en nog altijd zijn het noodvoorzieningen die de duizenden klanten van stroom voorzien. Een brand in een verdeelstation was de boosdoener en netbeheerder Stedin installeert een extra beveiligingssysteem om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.
Garanties op nooit een brand, die zijn er niet. Maar netbeheerder Stedin had niet verwacht dat een brand in één van haar verdeelstations zo’n grote impact zou kunnen hebben. Daarvoor zou het veiligheidssysteem voldoende checks hebben ingebouwd om de gevolgen van een brand beperkt te houden. Dat bleek op de koude donderdag van twee januari 2022 een vergissing.
Verdeelstation verwoest, hulp uit heel Nederland
Om negen uur ‘s ochtends valt de stroom bij duizenden huishoudens en bedrijven in Spijkenisse uit. Het is koud maar gelukkig vriest het niet. De brand is snel onder controle, maar heeft alle apparatuur in één van de twee schakelruimtes in het verdeelstation verwoest.
Vanuit heel Nederland krijgt de netbeheerder hulp en noodapparatuur geleverd. Pas om half elf 's avonds, ruim dertien uur later, hebben alle huishoudens weer stroom door een noodvoorziening aan te leggen. Een aantal bedrijven heeft nog wat langer last van haperende stroom.
Schadepost 10.000 euro
Zoals het restaurant Orient in het hartje van Spijkenisse, twee dagen bleven de deuren dicht. “Ineens was de stroom weg en daarna was het er soms weer wel en soms weer niet”, vertelt horeca-ondernemer Ali Kurt. “Op donderdag hebben we altijd een grote voorraad shoarma, saté en döner in de vriezer vanwege het weekend. Die kunnen een paar uurtjes zonder stroom, maar niet twee dagen. Alles heb ik weg moeten gooien.”
Reportage over de grote gevolgen van de brand in verdeelstation in Spijkenisse
Alle voorraad kon de prullenbak in, er was geen omzet en het personeel heeft hij doorbetaald. Totale schadepost: 10 duizend euro. Daar draait de ondernemer voor het allergrootste deel zelf voor op. Van de netbeheerder heeft hij bijna 500 euro compensatie ontvangen. “Bij de verzekering heb ik alles ingeleverd, maar ze betalen voorlopig niets uit”, zegt de horeca-ondernemer.
Zware tijden
Dat komt hard aan, zeker omdat het al bikkelen is na de gedwongen sluitingen vanwege het coronavirus en alle prijzen die nu hard stijgen. Hij kan en wil het niet doorberekenen aan zijn klanten, want dan gaan ze naar de concurrent. “We hebben veel pech.” Hij gaat een advocaat inschakelen om hem te helpen bij het verhalen van de schade. “Ik wil hoe dan ook dat iemand dit oplost. Het geld hebben we hard nodig”, benadrukt hij.
Stedin vindt het zuur voor ondernemers die zulke grote schade hebben opgelopen door de langdurige stroomstoring. Maar zegt ook dat ze aan hun verplichtingen voldoen door aan alle gedupeerden een vergoeding uit te keren. De hoogte van daarvan is vastgelegd door de ACM, de Autoriteit Consument & Markt. In totaal heeft de netbeheerder driekwart miljoen euro uitgekeerd. De bedragen verschillen tussen een paar tientjes voor huishoudens tot een paar honderd euro voor ondernemers.


Oorzaak brand mysterie
Uit onderzoek blijkt dat de brand op een ongewone en uitzonderlijke plek is ontstaan. “Het komt eigenlijk nooit voor dat daar brand ontstaat”, zegt Dennis Willemsen, directeur hoogspanning bij Stedin. Hij wijst de plek aan en vertelt dat je een verdeelstation kan vergelijken met een reusachtige meterkast die de stroom verdeelt over verschillende wijken, en niet zoals thuis over verschillende ruimtes en apparaten. De kabels zijn hier dan ook een stuk groter.
De brand is ontstaan op het aansluitpunt tussen zo’n kabel en de meterkast. Normaal is daar weinig tot geen risico. De precieze oorzaak zal altijd een raadsel blijven. Stedin heeft wel kunnen achterhalen waar de brand is ontstaan, maar niet hoe. Daarvoor was de apparatuur te zwaar beschadigd.
Niet nog een keer
Acht maanden na de brand, is Stedin nog altijd bezig met de wederopbouw van het verdeelstation. Extra pijnlijk is het dat de apparatuur die pas negen maanden in gebruik was en nu moet alles opnieuw aangelegd worden. Het kost Stedin ruim 3 miljoen euro.
Om herhaling te voorkomen installeert Stedin extra beveiliging op deze ongewone plek in alle verdeelstations van de netbeheerder. “Vergelijk het met de aardlekschakelaar thuis, die slaat af als ergens in huis iets fout gaat. Zo wordt ergere schade voorkomen. Dat gaan we ook bij al onze verdeelstations installeren”, vertelt de directeur hoogspanning.

