NIEUW-BEIJERLAND

Update Nieuw-Beijerland: Spaanse vrachtwagenchauffeur langer vast, ongeboren baby ook erkend als slachtoffer

Op de plek waar het ongeluk gebeurde, worden bloemen gelegd
Op de plek waar het ongeluk gebeurde, worden bloemen gelegd © MediaTV
De 45-jarige Spanjaard, die zaterdagavond met fatale gevolgen van een talud in Nieuw-Beijerland reed, blijft minstens veertien dagen langer in de cel. Intussen heeft de gemeente Hoeksche Waard het officiële dodental bijgesteld van 6 naar 7. Ook de ongeboren baby van acht maanden oud telt mee.

Chauffeur langer in de cel

De voorlopige hechtenis van de Spaanse vrachtwagenchauffeur is dinsdag met veertien dagen verlengd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een ongeluk met dodelijke afloop en zwaar lichamelijk letsel.
De 45-jarige man zit in beperkingen. Dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld en alleen met zijn advocaat kan praten. Zijn raadsman, Felix Laros, vindt dat een deel van de beperkingen moet worden opgeheven. Laros gaat daar de komende tijd werk van maken.
Hoe het met zijn cliënt gaat, kan de advocaat vanwege de beperkingen niet vertellen. Wel zegt hij: "Dat je in een vreemd land in zo'n situatie terechtkomt, is uitermate vervelend. Ik zou niet in zijn schoenen willen staan."
De politie is nog altijd bezig met onderzoek. Als onderdeel daarvan is het bloed van de chauffeur getest. De uitslag daarvan is niet bekendgemaakt. Eerder kwam wel naar buiten dat de man negatief had getest op alcohol.

Officiële dodental omhoog, ook ongeboren baby telt mee

In overleg met de nabestaanden is het officiële dodental door de gemeente Hoeksche Waard bijgesteld van 6 naar 7. Ook de ongeboren baby van een acht maanden zwangere vrouw wordt nu meegerekend. Moeder en kind maakten deel uit van een familie, waarin in totaal vier dodelijke slachtoffers vielen door het ongeluk.
Ook de vader van twee leerlingen van middelbare school Willem van Oranje kwam aan de Zuidzijdsedijk om het leven. In de school is een stilteruimte ingericht. Een zorgteam staat paraat voor leerlingen die daar behoefte aan hebben, vertelt de plaatsvervangend rector aan Rijnmond:
Ook Arno Koot van voetbalclub TOGB kwam bij het vrachtwagendrama om het leven. Hij was scheidsrechter bij de club en een geliefd erelid.

Week van rouw in Hoeksche Waard

De gemeente Hoeksche Waard heeft een week van rouw ingesteld. Dat houdt onder meer in dat de gemeenteraad voorlopig niet vergadert. "We pakken de zaken weer op als de begrafenissen van de slachtoffers zijn geweest", zegt burgemeester Aptroot.
Burgemeester Aptroot: 'Dit hakt er bij velen diep in'
Bij scholen en sportclubs hangen vlaggen halfstok. Sportwedstrijden worden met rouwbanden om de arm gespeeld. De gemeente is in overleg met nabestaanden en inwoners over een stille tocht voor de slachtoffers. Op twee gemeentehuizen en online is een condoleanceregister geopend.
Aan de Zuidzijdsedijk worden intussen steeds meer bloemen en knuffels gelegd.
Troostbeertje, opgehangen aan een hek op de Zuidzijdsedijk
Troostbeertje, opgehangen aan een hek op de Zuidzijdsedijk © MediaTV
In en om het gelovige Nieuw-Beijerland is het verdriet enorm, zien de dominees. "Mensen zitten verslagen thuis", zegt Ad Pors van de Hervormde gemeente. "Weten niet hoe nu verder, of willen helemaal niet meer."
De dominee noemt het óngelooflijk' wat het dorp is overkomen. "Het ene moment barbecue je, het andere moment sta je voor Gods aangezicht", is zijn vertaling van het drama.
Zondagavond is in de kerk van Pors psalm 103, vers 8 en 9, met net wat meer volume gezongen dan de andere liederen.
Gelijk het gras is ons kortstondig leven
gelijk een bloem, die op het veld verheven
wel sierlijk pronkt, maar krachtloos is en teer
Bloemen bij de plek van het dodelijke drama in Nieuw-Beijerland
Bloemen bij de plek van het dodelijke drama in Nieuw-Beijerland © Jelle Gunneweg