DIEREN
Rotterdamse uitvinder Lex Burki verjaagt wespen met bronwater: 'Je ziet ze direct vertrekken'

Het lijkt een gewoon spuitbusje met water, waarmee uitvinder Lex Burki in de lucht sprayt. Maar niets is minder waar, want met deze 'Wexit' verjaagt de Rotterdammer wespen. En dat kunnen we goed gebruiken met de wespenplaag van deze zomer. "De wesp heeft mij behoorlijk geholpen door in groten getale aanwezig te zijn", lacht Burki.
Hoe werkt dat dan precies, zo'n spuitbus? "Wanneer je met bronwater van een afstandje naar een wesp spuit, dan gaat de wesp direct naar zijn nest toe", legt hij uit. En voorlopig keert het insect ook niet terug. "Hij gaat het water afgeven aan de larven. Als die larven er niet meer zijn, dan gaat hij het water in het nest verwerken."
De Wexit lijkt te werken als een plantenspuit, maar is toch heel anders, vertelt Burki. "Een plantenspuit werkt niet altijd, omdat dat voor een wesp als een 'hagelbui' voelt. In de Wexit zit fijn verneveld water." Bovendien is de fles heel praktisch. "Er zit een speciale sluiting op, zodat je niet eerst het dopje eraf hoeft te halen en heel snel naar die wesp kunt spuiten. Dan zie je 'm direct vertrekken."
Toevallige ontdekking
Toen hij water in de lucht spoot en alle wespen dezelfde kant op vlogen, ging bij de uitvinder een lampje branden. "Ik wist dat er iets bijzonders aan de hand was. Ook de experts vonden dat opvallend en hadden geen idee hoe dat kwam."
Zo gaat dat vaak bij Burki; hij ontdekt iets per toeval. "Als ik iets tegenkom, dan ga ik daarmee aan de slag. Je bent er niet naar op zoek, maar je komt tot een ontdekking. Het zijn vaak heel simpele dingen." Op die manier kwam hij ook al tot de Duo Patella: een stapelbare schotel met extra bakje voor je gebruikte theezakje. Ook de Drybyker staat op zijn naam. Dat is een zadelhoes die je in vijftien seconden met twee klittenbandjes als een waterdichte bovenbeenbeschermer kunt inzetten bij regen en dus altijd bij je hebt.
Maar soms lukt het ook niet. "Ik heb weleens gehad dat ik een super goed idee had, maar dat later bleek dat iemand in 1921 hetzelfde idee had gehad."
Nog niet rijk geworden
Nu is het idee van Burki wel uniek. Daarom heeft hij in Nederland een octrooi gekregen. De internationale octrooi-aanvraag loopt nog, maar uit onderzoek van het Europees Octrooi Centrum blijkt dat zijn claims nieuw zijn. De aanvraag van een octrooi is niet goedkoop, legt hij uit. "In Nederland kost zo'n aanvraag ongeveer 700 tot 800 euro. Bij een internationaal octrooi moet je per land betalen."
Dat is best een investering, zegt Burki. "De kosten van octrooien zijn vrij hoog, dus ik ben blij als ik die kosten terug kan verdienen. Ik ben er nog niet rijk van geworden", lacht hij. "Maar dat is ook niet mijn drijfveer. Het is vooral een hobby."
Positieve reacties
Ruim twintig jaar geleden deed Lex Burki zijn eerste uitvinding, maar het zou zomaar kunnen dat dit de echte klapper wordt. "Ik ben aan het testen of er behoefte aan is en ik merk dat er veel positieve reacties komen. Veel mensen zeggen ook dat hun kinderen door de Wexit minder bang zijn voor wespen. Daar doe ik het voor."
Uitvinder Lex Burki vertelt over zijn nieuwste uitvinding: de Wexit