TREVVEL

Problemen rondom vervoerder Trevvel groeien: bijna honderd kinderen kunnen niet naar school

Een busje van Trevvel
Een busje van Trevvel © Rijnmond
Bijna honderd Rotterdamse kinderen zitten de komende weken tevergeefs te wachten om door Trevvel te worden vervoerd. Het vervoersbedrijf heeft geen capaciteit om de kinderen naar school te brengen of om ze op te halen. Trevvel bevestigt de problemen en wijst naar de gemeente Rotterdam, die gaat over de aanmeldingen.
De 5-jarige Jason is één van de kinderen die buiten de boot valt. Zijn moeder Gina-lee beviel via de keizersnede op 19 augustus van een baby. Jason zou daarom met ingang van 5 september tot aan de herfstvakantie voor leerlingenvervoer in aanmerking komen, liet de gemeente weten.
“Maar ik had nog niets vernomen van Trevvel. Dus besloot ik contact op te nemen”, vertelt Gina-lee. “Na anderhalf uur wachten aan de telefoon heb ik maar een mail gestuurd. Toen kreeg ik als antwoord van Trevvel dat de gemeente Rotterdam had besloten dat wegens gebrek aan taxichauffeurs geen nieuwe leerlingen mee zouden worden genomen. Het was aan de de gemeente ouders op de hoogte moest stellen.”
De moeder belde de gemeente. “Daar kreeg ik te horen van een ambtenaar dat ze het nieuws woensdag hadden gehoord. Dat besluit zou Trevvel hebben genomen zonder overleg met de gemeente. Het zou om 70 kinderen volgende week gaan en een week later nog eens 20 kinderen.”

Tekort aan capaciteit

Arno van Haastrecht van Trevvel herkent de getallen. “Dit betreft ouders die na een met de gemeente vastgelegde datum een aanvraag hebben gedaan bij de gemeente voor vervoer”, zegt hij. “Dit proces bewaakt de gemeente en gaat buiten Trevvel om. Ik vind het overigens verstandig om geen grote groep extra kinderen per volgende week in het vervoer op te nemen als er nu al een tekort is aan capaciteit. Hoe pijnlijk dat ook is. Eerst moet de gemeente maatregelen nemen zodat de opdracht fatsoenlijk kan worden uitgevoerd.”
Wethouder Maarten Struijvenberg zei donderdag tijdens het debat (aangevraagd door Leefbaar) in de Rotterdamse gemeenteraad dat hij nog geen antwoord kon geven op vragen over de bijna honderd kinderen die mogelijk het vervoer van en naar school gaan missen. "Dat zijn we aan het uitzoeken."
De gemeente heeft 140 klachten gekregen. Hij zei ook stevige woorden met Trevvel te hebben gesproken. "Dat waren ze niet gewend, was de reactie..." En vervolgend: "Er zijn te veel ritten die niet goed gaan. Er zijn te veel klachten. De verantwoordelijkheid ligt vooral bij Trevvel, waarbij wij uiteraard wel meekijken. Het wordt tijd dat de situatie onder controle komt. Daarvoor hebben we minimaal een keer per week overleg."
De gemeenteraadsleden wilden graag weten wat de mogelijkheden van de wethouder zijn om in te grijpen. Kan hij een boete uitdelen? Wanneer kan een contract worden ontbonden. Struijvenberg: "Dat is bedrijfsgevoelige informatie. Die kan ik alleen met u delen in een besloten sessie."