FEYENOORD CITY

Feyenoord City in delen door laten gaan lijkt lastig, blijkt tijdens de rechtszaak

Impressie Feyenoord City
Impressie Feyenoord City © Architectenbureau OMA
Gaat het plan Feyenoord City het redden in een iets aangepaste vorm of moet de gemeente een heel nieuw plan maken zónder stadion? De Raad van State boog zich donderdag over het veelbesproken en flink vertraagde bouwproject in Rotterdam-Zuid. Tijdens de rechtszaak wordt duidelijk dat het lastig kan worden om een aantal bouwlocaties voor woningen toch in stand te houden, zoals de gemeente wil.
Al ruim voordat de zitting moet starten, staat de wachtruimte bij de zittingszaal van de Raad van State in Den Haag vol. Het merendeel van de mensen is advocaat van de gemeente Rotterdam, de Stichting gebiedsontwikkeling aan de Maas of het Stadion Feijenoord. Verder zijn er bewoners van de Veranda.

Hoe zeker is de deelname van Feyenoord?

Het eerste wat de rechters willen bespreken is hoe zeker de deelname van de club Feyenoord was, toen de gemeenteraad van Rotterdam in december 2020 instemde met het bestemmingsplan. Volgens de advocaat van de gemeente en de Stigam (Stichting gebiedsontwikkeling aan de Maas) was het duidelijk dat de club mee zou doen, op voorwaarde dat er met een bouwer een vaste bouwprijs zou komen. Het merendeel van het geld was ook al toegezegd, zo werd gezegd op de zitting vandaag.
Maar de advocaten van de tegenstanders denken daar heel anders over. Bart-Jan Walraven van onder andere De Vrienden van de Kuip en van het bedrijf Van Herk zegt dat er juist nog veel te veel zaken niet op orde waren: "Twee van de drie seinen stonden op rood. Het blijft het ja van de een, tegen het nee van de ander."

Feyenoord is er niet bij

Aan de voetbalclub zelf kon het niet gevraagd worden. Van Feyenoord was niemand aanwezig. De club herhaalde eerder al het standpunt het is gestopt met de ontwikkeling van een nieuw stadion. Feyenoord richt zich nu op voetbal en een langer verblijf in De Kuip.
Een tweede belangrijk punt tijdens de rechtszaak was wat er moet gebeuren als de Raad van State het bestemmingsplan toch afkeurt. De gemeente heeft steeds volgehouden dat ze graag wil dat het plan doorgaat, omdat zo de woningbouw snel kan starten. Als er een nieuw bestemmingsplan moet komen, duurt dat veel te lang.
Mocht het plan het toch niet halen, dan wil de gemeente Rotterdam en de stichting die de gebiedsontwikkeling regelt dat drie woningbouwprojecten toch doorgaan. Ze worden dan uit het bestaande plan geknipt. Dat is iets dat de rechters van de Raad van State 'bijzonder' vinden. Het is nog niet eens duidelijk of dat juridisch wel kan. Daar gaat de rechter zich over buigen.

Veel vragen

Maar zelfs als het juridisch mogelijk is, waarom heeft de gemeente dat losknippen niet zelf op voorhand al gedaan? Het is één van de vele vragen tijdens de zitting. “Omdat het één plan was", zo zei de advocaat van de gemeente. Juist dat het één plan was, is voor de tegenstanders van Feyenoord City reden om te bepleiten helemaal opnieuw te beginnen. “Er is al eerder gezegd die delen apart uit te werken, maar dat wilde de gemeente niet. Dan moeten ze nu maar helemaal opnieuw beginnen,” vindt advocaat Bart-Jan van Walraven.
De Raad van State wees erop dat de gemeente het bestemmingsplan nu ook deels wil aanpassen. Dat zou weer een ander verhaal zijn dan ‘slechts delen instandhouden'. "Er komen 200 woningen bij en dan moeten mensen daar ook bezwaar tegen kunnen maken", zei één van de rechters.
Na drie uur is de zitting gesloten. Het is moeilijk in te schatten hoe de bal zal rollen voor Feyenoord City. De Raad van State gaat kijken wat er moet gebeuren. Binnen 6 tot 12 weken is er meer bekend. Er kan dan een uitspraak komen, maar ook kan er nog een inhoudelijke zitting nodig zijn om meer informatie op tafel te krijgen.