ROTTERDAM-ZUID

Ex-wereldkampioen Georgina (21) pauzeert kickbokscarrière om kinderen op Zuid les te geven

Georgina van der Linden met haar twee wereldtitels
Georgina van der Linden met haar twee wereldtitels © Tenny Tenzer
Twee wereldtitels kickboksen heeft de Rotterdamse Georgina van der Linden (21) op zak. Haar bijnaam is dan ook ‘Ladykiller’. Ze stapt voorlopig even niet meer in de wedstrijdring, maar de kickbokshandschoenen hangen niet aan de wilgen. Ze geeft kickboksles aan de jeugd in Rotterdam-Zuid. "Bij sommige kinderen zie ik mijn stijl en truckjes terug."
"Niet praten tijdens de les. Anders stuur ik je weg", zegt Georgina met haar kenmerkend zware, monotone stem. In combinatie met haar serieuze blik begrijpen de kinderen het meteen: alle 25 zijn ze muisstil in kickboksschool Team Solo in sporthal De Enk in Vreewijk.
Georgina zet aan het begin van de les meteen de toon. "Ik ben streng. Dat moet ook, anders lopen ze over je heen. Mijn vader was tijdens de training ook altijd streng. Ik ben daardoor wel wereldkampioen geworden.” In 2013 en 2018 won Georgina de wereldtitel kickboksen. Het heeft haar een contract bij een vechtsportorganisatie geleverd. Door corona heeft ze helaas nog geen wedstrijden kunnen vechten.
Ex-wereldkampioen kickboksen neemt pauze: ’wil mijn talent doorgeven aan de kinderen’

Sparren

Ze wordt nog steeds herkend op straat. "Dan vragen ze wanneer ik weer moet vechten, of of ze een keer met me mogen sparren.” Helaas heeft ze ook nog steeds met seksisme te maken. "Je hoort niet te kickboksen. Daar ben jij te mooi voor, zeggen ze dan. Maar waarom zou een vrouw niet kunnen vechten?”
Je hoort niet te kickboksen. Daar ben jij te mooi voor, zeggen ze dan
Georgina van der Linden
Na de traditionele buiging en een luidkeels ‘Osu!’ begint de les met een warming-up. Daarna mogen de bitjes in, hoofdbeschermers op en scheenbeschermers aan. Vandaag staat sparren op het programma. De kinderen mogen dan tegen elkaar vechten. Geen stoten tegen het hoofd, anders wordt je weggestuurd door Georgina.
Ze heeft bewust voor een nieuwe richting gekozen: haar eigen trainingen aan de kant gezet en de jeugd gaan trainen bij de vechtsportschool Solo. "Ik wil mijn talent doorgeven aan de volgende generatie. Ik haal daar voldoening uit. Bij sommige kinderen zie ik mijn eigen stijl en truckjes terug. Ze hebben mij dan gezien op Youtube. Dat vind ik wel leuk."
Georgina van der Linden geeft les
Georgina van der Linden geeft les © Tenny Tenzer
Tijdens een sparronde ziet Georgina dat een leerling haar handen niet hoog genoeg voor haar gezicht heeft. Dat heeft consequenties. "Waar zijn jouw handen met verdedigen? Tien keer opdrukken.” Vervolgens legt ze aan de leerling uit dat ze knock-out geschopt kan worden als ze haar gezicht niet goed dekt.
Het sparren wordt afgewisseld met oefeningen zoals push-ups en buikspieroefeningen. Langzaamaan vult de geur van zweet de zaal. Terugkeren in de ring sluit ze niet uit. Ze ziet dit moment ook als een rustpauze dan een definitieve stop. "Mijn doelen zijn nu de jeugd en volwassenen opleiden tot goeie vechters. Maar ook de sportschool groter maken."