nieuws

Online petitie tegen uitstoot chemische stoffen door Chemours

Een jurist uit Dordrecht heeft een petitie online gezet waarin het bedrijf Chemours/Dupont wordt opgeroepen te stoppen met het lozen van chemische stoffen. De uitstoot van stoffen zoals GenX zou vanaf 1 januari volgend jaar terug moeten naar nul.
De jurist, Eric Meijer, hoopt dat inwoners uit de Drechtsteden, maar ook andere betrokkenen de petitie tekenen. Ook wil hij omwonenden en medewerkers samenbrengen voor een rechtszaak tegen de fabriek.
Woensdagavond kwamen ruim honderd belangstellenden bijeen in het Dolhuis in Dordrecht voor een informatie-avond over de stof GenX die nu door Chemours gebruik wordt voor de fabrikage van Teflon. Het bedrijf mag die stof lozen in het oppervlaktewater.
Enkele bewoners hadden twee belangrijke onderzoekers, een vertegenwoordiger van de omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid en vertegenwoordigers van Chemours uitgenodigd om alle vragen over GenX te beantwoorden.
Veel vragen gingen over waarom Chemours de stof GenX loost en waarom het bedrijf, opnieuw een stof heeft gebruikt waarbij twijfels zijn over de veiligheid voor de omgeving.
Manager Reijmers van Chemours in Dordrecht zei dat er inmiddels al veel meer van de stof wordt opgevangen en dat er een nieuwe proef komt om de uitstoot nog verder te verlagen.
Wetenschappers zijn nog niet gerust dat de GenX in het oppervlaktewater volledig veilig is voor mensen, zoals Chemours stelt. "We hebben eerst meer gegevens nodig", zegt toxicoloog Martin van den Berg van Universiteit Utrecht. "Zo wil ik weten wat de effecten zijn van de stof in het lichaam van de werknemers. Als het bij hen geen schade aanricht, doet het dat in het oppervlaktewater zeker niet bij mensen."
Ondanks de vele antwoorden zijn veel bezoekers aan de avond nog niet gerustgesteld. "Heel onrustbarend", zegt een van hen. "Giftig, stapelend, geheimzinnig. Maar Chemours heeft wel een vergunning. Die is afgegeven door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Ik denk dat die zwaar gefaald hebben."