ROTTERDAM

Snackliefhebbers opgelet: de eerste veganistische frikandel (van Rotterdamse makelij) is op de markt

Dit is 'm: de eerste veganistische frikandel, nota bene van Rotterdamse makelij
Dit is 'm: de eerste veganistische frikandel, nota bene van Rotterdamse makelij © Le Frique
Ze zijn er ongeveer een jaar mee bezig geweest, maar daar is 'ie dan eindelijk: de eerste veganistische frikandel! Geproduceerd door Le Frique-eigenaren Frank Tjepkema en Pieter Stevense, het Rotterdamse tweetal dat gespecialiseerd is in culinaire frikandellen.
Culinaire frikandellen, zeg je? Ja, echt waar. Gemaakt van varkensgehakt en kippendij, extra op smaak gebracht met drie verschillende unieke specerijenmixen die tot stand zijn gekomen in samenwerking met het Rotterdamse Verstegen. Zo gaat Le Frique sinds 2019 te werk en daarmee zorgt het bedrijf ervoor dat het imago van de frikandel flink wordt opgepoetst.
Want eerlijk is eerlijk: lekker is 'ie wel, maar een al te beste naam heeft de snack over het algemeen niet. Althans, niet als het gaat om de inhoud van de bruine fluit. Toch bestaan er volgens Stevense ook de nodige broodjeaapverhalen. "Er doen verhalen de ronde van koeienuiers tot ogen, maar dat is niet zo. Er zit vooral separeervlees in en vlees dat met hoge druk van de carcassen af wordt gespoten. Het is niet zo erg als de verhalen klinken, maar wij vonden wel dat het beter kon."
En dus besloten de mannen de handen uit de mouwen te steken, resulterend in culinaire varianten als Le Frique Classique, Le Frique unique en Le Frique cajun. "De frikandel is het nummer 1 gerecht van Nederland, een Dordtse uitvinding", vertelt Stevense.
Frank Tjepkema en Pieter Stevense hebben de eerste veganistische frikandel op de markt gebracht
Frank Tjepkema en Pieter Stevense hebben de eerste veganistische frikandel op de markt gebracht © Le Frique
"Als je naar bitterballen en kroketten kijkt, zie je dat er allerlei kwaliteitenmarkten zijn ontstaan, vaak ook gekoppeld aan verschillende steden. Bij frikandellen is het eigenlijk allemaal eenheidsworst. Dat is niet denigrerend bedoeld, maar het is én smaakt allemaal hetzelfde. Er is zeker geen culinaire variant beschikbaar, op een paar slagers na die de frikandel zelf maken. Wij vonden het tijd om de frikandel uit het 'guilty pleasure-hoekje' te halen."

Le Frique vega classique

De nieuwste aanwinst is Le Frique vega classique, een veganistische frikandel gemaakt van 100% plantaardige producten. Het duo is er 'al met al een jaar mee bezig geweest', naast de drukke werkzaamheden die ze sowieso al hebben voor hun bedrijf.
"Als je dit vergelijkt met de producten die op de markt zijn, is dit echt heel anders", verwijst Stevense naar hun nieuwste kindje. "De veganistische frikandel is niet gemaakt van soja en palmolie en is glutenvrij. Wij maken het van jackfruit, die uit Afrika afkomstig is en daar wordt versneden. Met die gedroogde jackfruit ondersteunen wij de boerinnen in Oeganda die daar hun bedrijven hebben om spullen te verkopen. De jackfruit zelf is heel zoet en wordt veel gegeten. Het zijn waterbommen met een vezelige structuur."

Proeven

Afgelopen weekend stond Le Frique in Rotterdam-Schiebroek op het festival Spot On Sciebrouck, waar de veganistische frikandel gretig aftrek vond. "We hebben daar super veel leuke reacties gehad", zegt Stevense. Hij kijkt stiekem al uit naar Gastvrij Rotterdam, de grote horecabeurs die later deze maand plaatsvindt in Ahoy en waar allerlei horecaprofessionals kennis zullen maken met hun nieuwe uitvinding.
Maar waar moet het grote publiek nu naartoe om deze frikandel te kunnen proeven? Le Frique levert immers alleen aan horeca en de frikandel kopen in de supermarkt is niet mogelijk. Wel liggen de frikandellen van Le Frique bij groothandels Zegro en Makro. Wie echt nieuwsgierig is naar de veganistische frikandel, moet een bezoekje brengen aan Pomms' Rotterdam, Frietboutique Hillegersberg of de Vegan Snackbar bij Rotown.