DE VERDIEPING

Luister terug: een intiem gesprek met dichter en liedjesschrijver Karel Eykman (1936-2022)

Karel Eykman.
Karel Eykman. © Ruud de Boer
Dichter, liedjesschrijver en 'rechterhand' van Aart Staartjes, Karel Eykman is overleden. Hij was 86. De geboren Rotterdammer werkte onder andere mee aan tv-programma's als Sesamstraat en Het Klokhuis. Rijnmond-presentator Ruud de Boer had twee jaar geleden in 'De Verdieping' een intiem gesprek met Eykman.
Zijn werk is gegrift in ons collectieve geheugen. Hij is als tekstschrijver verantwoordelijk voor talloze liedjes in De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom, Sesamstraat en Het Klokhuis.

Oorlogskind en jeugdpredikant

Eykman groeide op in de puinhopen van het gebombardeerde Rotterdam. Later werd hij jeugdpredikant, studeerde Theologie en maakte met Aart Staartjes de serie Bijbelverhalen voor de IKON.

Vriendschap

Een jarenlange vriendschap ontstond: hij zou nog heel veel liedteksten schrijven voor kinderprogramma's waar Staartjes aan meewerkte. Eykman heeft ook talloze dichtbundels en kinderboeken op zijn naam staan.
Ruud de Boer sprak Eykman in februari 2020 uitgebreid over zijn werk en over zijn innige band met Aart Staartjes. Luister hieronder het gesprek terug:
Beluister het gesprek met Karel Eykman in februari 2020
Of beluister het gesprek op het podcastplatform, waar je nog veel meer mooie gesprekken kunt terugvinden met bijzondere regiogenoten: