DEMONSTRATIE

Met nepbloed overgoten actievoerders verstoren show Wereldhavendagen

De met nepbloed en nepolie overgoten demonstranten verstoorden de Wereldhavendagen
De met nepbloed en nepolie overgoten demonstranten verstoorden de Wereldhavendagen © JBMedia
Ongeveer 25 demonstranten van Extinction Rebellion hebben zondagmiddag ruim twee uur lang actie gevoerd tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Daarmee probeerden zij aandacht te vragen voor de vervuiling in de haven. Door de actie moest volgens ooggetuigen een deel van de Wilhelminakade worden afgesloten en heeft het programma van de Wereldhavendagen vertraging opgelopen.
De tribunes vol toeschouwers op de Wilhelminakade werden zondagmiddag opgeschrikt door de demonstranten. Leden van de actiegroep verstoorden verschillende shows op het water door zich vast te lijmen aan de grond en zich te overgieten met nepbloed en nepolie. Ook werden er spandoeken getoond met daarop leuzen als 'Welkom bij de Wereld Planeetje-sloop dagen'.
Daarop ging de politie met hen in gesprek. Volgens een woordvoerder zijn agenten enige tijd tussen de demonstranten en de omstanders in gaan staan, zodat de actievoerders rustig hun spullen konden inpakken.
Omstanders werden volgens ooggetuigen na enige tijd boos op de actievoerders. Volgens de politie besloten de demonstranten daarna te vertrekken, omdat ze zich niet meer veilig voelden.
Extinction Rebellion heeft een andere lezing. Volgens de actiegroep duurde het lang voordat de politie ingreep. "Daardoor is een fotograaf die wilde helpen omver getrokken, met een verdraaide knie en meniscus tot gevolg. De politieagent ter plekke zei zelfs: 'Dit heb je aan jezelf te danken'."
Een ooggetuige laat aan Rijnmond weten: "Het was verschrikkelijk. Natuurlijk heeft iedereen recht op een mening, maar dit ging te ver. Kinderen huilden en hielden hun ogen en oren bedekt. Vooral dat nepbloed was te erg. De actievoerders hadden beter gewoon kunnen folderen in plaats van te provoceren."